Savjet bezbjednosti UN usvojio je danas šire vojne i finansijske sankcije protiv Irana zbog sumnji u njegov nuklearni program, uprkos protivljenju Brazila i Turske.
Odluka o sankcijama donesena je sa 12 glasova „za“, Liban je bio uzdržan, a Turska i Brazil glasali su „protiv“.

Američki ambasador pri UN Suzan Rajs odmah je pozravila ishod glasanja i rekla da je Savjet bezbjednosti UN „odgovorio svojim obavezama“ i da Iran „sada treba da krene pametnijim putem“.

Glasanje je bilo odgođeno za više od jednog časa, nakon što su ambasadori Brazila, Turske i Libana, predstavnici tri nestalne članice Savjeta bezbjednosti, rekli da još čekaju instrukcije od svojih vlada.

Ove tri zemlje na kraju su odlučile da prisustvuju sastanku, ali su insistirale da njihovi ambasadori dobiju priliku da se javno usprotive sankcijama.

„Smatramo da sankcije nisu efikasan instrument u ovom slučaju“, izjavila je ambasador Brazila pri UN Marija Luiza Vioti.

SAD su sastavile nacrt rezolucije o četvrtom paketu sankcija protiv Islamske Republike, koje se uvode od decembra 2006. godine, kada je međunarodna zajednica pokrenula inicijativu za ograničavanje iranskih nuklearnih ambicija.

Iran tvrdi da njegov atomski program ima mirnodopsku svrhu, odnosno proizvodnju električne energije, dok zapadne zemlje sumnjaju da Teheran u tajnosti pokušava da napravi nuklearno oružje.

Američki državni sekretar Hilari Klinton izjavila je da su usvojene sankcije „najozbiljnije sa kojima se Iran ikada suočio“.

Brazilski ambasador Vioti ocijenila je da će nove mjere povećati patnje iranskog naroda i podsjetila da su Brazil i Turska postigli dogovor sa Iranom o zamjeni njegovog neobrađenog uranijuma za gotovo atomsko gorivo iz inostranstva, koje se ne može iskoristiti za pravljenje bombe.

Ostavi poruku