Савјет безбједности УН усвојио је данас шире војне и финансијске санкције против Ирана због сумњи у његов нуклеарни програм, упркос противљењу Бразила и Турске.
Одлука о санкцијама донесена је са 12 гласова „за“, Либан је био уздржан, а Турска и Бразил гласали су „против“.

Амерички амбасадор при УН Сузан Рајс одмах је позравила исход гласања и рекла да је Савјет безбједности УН „одговорио својим обавезама“ и да Иран „сада треба да крене паметнијим путем“.

Гласање је било одгођено за више од једног часа, након што су амбасадори Бразила, Турске и Либана, представници три несталне чланице Савјета безбједности, рекли да још чекају инструкције од својих влада.

Ове три земље на крају су одлучиле да присуствују састанку, али су инсистирале да њихови амбасадори добију прилику да се јавно успротиве санкцијама.

„Сматрамо да санкције нису ефикасан инструмент у овом случају“, изјавила је амбасадор Бразила при УН Марија Луиза Виоти.

САД су саставиле нацрт резолуције о четвртом пакету санкција против Исламске Републике, које се уводе од децембра 2006. године, када је међународна заједница покренула иницијативу за ограничавање иранских нуклеарних амбиција.

Иран тврди да његов атомски програм има мирнодопску сврху, односно производњу електричне енергије, док западне земље сумњају да Техеран у тајности покушава да направи нуклеарно оружје.

Амерички државни секретар Хилари Клинтон изјавила је да су усвојене санкције „најозбиљније са којима се Иран икада суочио“.

Бразилски амбасадор Виоти оцијенила је да ће нове мјере повећати патње иранског народа и подсјетила да су Бразил и Турска постигли договор са Ираном о замјени његовог необрађеног уранијума за готово атомско гориво из иностранства, које се не може искористити за прављење бомбе.

Ostavi poruku