SHARE

На жељезничку станицу Добој данас је стигао “талго” путнички воз који се налази у промотивној вожњи на пругама у БиХ.
“Талго возови седме генерације спадају у ред најсавременијих и могу саобраћати на свим пругама, а карактеристични су по посебној нагибној техници која је једноставна за одржавање и омогућава високи комфор и велике брзине, чак и до 220 километара на час”, рекао је Срни представник “Талго” компаније у БиХ машински инжењер Аднан Ђугум.

Он је подсјетио да постоје “талго” дневне и ноћне гарнитуре, у којима се налази девет вагона са око 270 мјеста првог и другог разреда са посебним одјељцима за инвалиде, рестораном и другим пратећим садржајима, тако да су Жељезнице Федерације БиХ купиле девет таквих гарнитура, а Жељезнице Републике Српске /ЖРС/ намјеравју да купе четири гарнитуре.

“Увођењем гарнитура `талго` путничких возова успоставиће се најсавременији путнички сервис који ће у почетку саобраћати на пругама РС и БиХ, а затим сусједних и осталих европских земаља”, додао је Ђугум.

На састанку у Добоју 3. јуна између представника Владе РС и ЖРС, као и шпанског произвођача “талго” возова постигнут је договор о потписивању уговора о испоруци четири гарнитуре возова по девет ових путничких вагона, које кредитира Влада Шпаније.

На том састанку је генерални директор шпанске фирме “Транс Мадрид” Александар Хајдика подсјетио да је прије неколико година почела сарадња шпанског предузећа “Талго” и ЖРС о могућностима увођења модерних гарнитура “талго” возова.

На 420 километара пруга у Српској дневно саобраћа 85 путничких возова, чији је ред вожње усаглашен са редовима вожње жељезничких компанија Србије и Хрватске, као и европских жељезничких управа.

SHARE

Оставите одговор