Izvršni sekretar Saveza nezavisnih socijaldemokrata Rajko Vasić ocijenio je da je politika bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića poznata, s obzirom da je on „dijete rata i bošnjačke politike“.

„Politička scena u Republici Srpskoj najvećim dijelom je odmakla od te ratne retorike, a Silajdžić je proizvod Dobrovoljačke ulice u kojoj su stradali vojnici JNA i misli da je moguće i sada raditi kao što je to nekada radio u ime Republike BiH i `privatizovane i sarajevizirane BiH`“, rekao je Vasić novinarima u Banjaluci.

Vasić je istakao da takvu politiku nastavlja i ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj, koji je blizak Silajdžiću, ali to je, kako je rekao Vasić, jeftina šičarđijska i čaršijska politika koja će sigurno doživjeti krah.

„Sada svi znaju da je istambulska deklaracija privatni hir Harisa Silajdžića i ne treba se previše uzbuđivati zbog njegovih nastupa, jer ljudi u Evropi polako shvataju suštinu i angažman Silajdžića i Turske, koja treba da mu obezbijedi ponovo mjesto u Predsjedništvu BiH“, rekao je Vasić.

Vasić je dodao je ta Silajdžićeva „privatizacija i sarajevizacija BiH“ odavno poznata i doživjela je svoje propadanje.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović upozorio je ranije, povodom glasanja BiH u Savjetu za ljudska prava UN u Ženevi za Rezoluciju o napadima izraelskih snaga na humanitarni konvoj, da Silajdžić i Alkalaj u ime BiH otvoreno podržavaju stavove Organizacije islamske konferencije i Turske.

Ostavi poruku