Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić ocijenio je da pismo ambasadora Upravnog odbora za provođenje mira /PIK/ u vezi sa budžetom institucija BiH ne pomaže BiH, ali i istakao da je još moguće naći rješenje kojim neće biti ugrožena ni BiH niti entiteti.

Špirić smatra da je pismo, koje su nedavno uputili ambasadori zemalja članica Upravnog odbora /UO/ PIK-a, udaljilo sagovornike od stola i da bi u svakoj normalnoj zemlji takav potez bio prvorazredni politički skandal.

„Samo u BiH prvorazredni politički skandal nije da ambasadori PIK-a govore o budžetu zemlje, a da me kao predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH niko nije upitao šta o tome mislim“, rekao je novinarima Špirić.

On je naglasio da je zakon jasan i da će se primjenjivati ovogodišnji budžetski okvir ukoliko ne bude usvojen okvirni budžet BiH za 2011.

„Svi koji budu išli izvan zakonskih okvira zapravo čine medvjeđu uslugu BiH, ali sam uvjeren da ćemo se svi kretati u okviru zadatih resursa koje imamo“, kaže predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Prema njegovim riječima, u BiH potrebno sjesti i razgovarati da bi bilo pronađeno najbolje moguće rješenje kad je riječ o budžet institucija BiH.

On smatra da je moguće naći rješenja prema kojim neće biti ugrožena nijedna funkcija entiteta, ni BiH.

„Nije najveći prijatelj BiH onaj koji kaže da je potreban što veći budžetski okvir na državnom nivou. Budžetsko planiranje jeste stvar dogovora i kompromisa i ubjeđen sam da će do toga doći“, izjavio je Špirić.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora /UO/ PIK-a 4. juna izrazili su zabrinutost da bi funkcionisanje i sposobnost institucija BiH da odgovore na zakonske uslove, kao i uslove koje je potrebno ispuniti za proces evropskih integracija, mogli biti ugroženi zbog neadekvatnog državnog budžeta.

„Da bi BiH poduzela ključne reforme i postigla napredak na putu evropskih integracija, izuzetno je važno da država ima institucije koje dobro funkcionišu i da razvija agencije koje su formirane s ciljem provođenja reformi potrebnih za evropske integracije“, navodi se u saopštenju ambasadora zemalja članica UO PIK-a.

Ambasadori zemalja članica UO PIK-a pozivaju Fiskalni savjet BiH da osigura da budžet institucija BiH za 2011. godinu bude utvrđen „u obimu koji omogućava uspješno i efikasno funkcionisanje državnih institucija“.

Planirano je da sredstva za budžet institucija BiH u 2011. budu povećana u odnosu na ovu godinu. Sporno je 200 miliona KM od Uprave za indirektno oporezivanje, jer ovaj iznos traži Ministarstvo finansija BiH za institucije BiH, za koliko bi bili oštećeni budžeti Republike Srpske i Federacije BiH.

U Sarajevu danas, zbog nedostatka kvoruma, nije održana sjednica Fiskalnog savjeta BiH o globalnom okviru fiskalnog bilansa u BiH za period od 2011. do 2013. godine.                  Na sjednicu danas nisu došli ministri finansija BiH i RS Vjekoslav Bevanda i Aleksandar Džombić.

Naredna sjednica zakazana za 16. juna u Banjaluci.

Ostavi poruku