Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић оцијенио је да писмо амбасадора Управног одбора за провођење мира /ПИК/ у вези са буџетом институција БиХ не помаже БиХ, али и истакао да је још могуће наћи рјешење којим неће бити угрожена ни БиХ нити ентитети.

Шпирић сматра да је писмо, које су недавно упутили амбасадори земаља чланица Управног одбора /УО/ ПИК-а, удаљило саговорнике од стола и да би у свакој нормалној земљи такав потез био прворазредни политички скандал.

„Само у БиХ прворазредни политички скандал није да амбасадори ПИК-а говоре о буџету земље, а да ме као предсједавајућег Савјета министара БиХ нико није упитао шта о томе мислим“, рекао је новинарима Шпирић.

Он је нагласио да је закон јасан и да ће се примјењивати овогодишњи буџетски оквир уколико не буде усвојен оквирни буџет БиХ за 2011.

„Сви који буду ишли изван законских оквира заправо чине медвјеђу услугу БиХ, али сам увјерен да ћемо се сви кретати у оквиру задатих ресурса које имамо“, каже предсједавајући Савјета министара БиХ.

Према његовим ријечима, у БиХ потребно сјести и разговарати да би било пронађено најбоље могуће рјешење кад је ријеч о буџет институција БиХ.

Он сматра да је могуће наћи рјешења према којим неће бити угрожена ниједна функција ентитета, ни БиХ.

„Није највећи пријатељ БиХ онај који каже да је потребан што већи буџетски оквир на државном нивоу. Буџетско планирање јесте ствар договора и компромиса и убјеђен сам да ће до тога доћи“, изјавио је Шпирић.

Амбасадори земаља чланица Управног одбора /УО/ ПИК-а 4. јуна изразили су забринутост да би функционисање и способност институција БиХ да одговоре на законске услове, као и услове које је потребно испунити за процес европских интеграција, могли бити угрожени због неадекватног државног буџета.

„Да би БиХ подузела кључне реформе и постигла напредак на путу европских интеграција, изузетно је важно да држава има институције које добро функционишу и да развија агенције које су формиране с циљем провођења реформи потребних за европске интеграције“, наводи се у саопштењу амбасадора земаља чланица УО ПИК-а.

Амбасадори земаља чланица УО ПИК-а позивају Фискални савјет БиХ да осигура да буџет институција БиХ за 2011. годину буде утврђен „у обиму који омогућава успјешно и ефикасно функционисање државних институција“.

Планирано је да средства за буџет институција БиХ у 2011. буду повећана у односу на ову годину. Спорно је 200 милиона КМ од Управе за индиректно опорезивање, јер овај износ тражи Министарство финансија БиХ за институције БиХ, за колико би били оштећени буџети Републике Српске и Федерације БиХ.

У Сарајеву данас, због недостатка кворума, није одржана сједница Фискалног савјета БиХ о глобалном оквиру фискалног биланса у БиХ за период од 2011. до 2013. године.                  На сједницу данас нису дошли министри финансија БиХ и РС Вјекослав Беванда и Александар Џомбић.

Наредна сједница заказана за 16. јуна у Бањалуци.

Leave a Reply