Предсједништво БиХ данас је усагласило платформу и одредило делегацију за Самит шефова држава и влада Процеса за сарадњу у југоисточној Европи /СЕЕЦП/ који ће бити одржан 23. јуна у Истамбулу.

„Делегацију БиХ на овом скупу предводи предсједавајући Предсједништва Бих Харис Силајџић као што је уобичајено када је ријеч о мултилатералним скуповима. Предсједништво је усагласило платформу, односно да се СЕЕЦП може проширити са Словенијом која је за то поднијела захтјев и да ће БиХ подржати кандидатуру Македоније за предсједавајућег СЕЕЦП-а 2011-2012. године“, рекао је Радмановић.

Према његовим ријечима, платформа је усаглашена уз уважавање различитих мишљења чланова Предсједништва БиХ.

„Сигуран сам да ван платформе неће бити наступања и да ће иступање предсједавајућег Силајџића бити у складу са платформом коју смо данас усагласили“, рекао је Радмановић

У Истамбулу се у исто вријеме одржава скуп „Културни коридори“ УНЕСКО-а на коме ће учествовати иста делегација коју је Предсједништво БиХ одредило за скупу СЕЕЦП-а.

„На данашњој сједници је договорено да делегацију БиХ током дводневне званичне посјете 19. јуна ове године Кувајту предводе предсједавајући Силајџић и члан Предсједништва Жељко Комшић“, додао је Радмановић.

Радмановић је рекао да је Предсједништво БиХ данас закључило да је потребно обавити посебну расправу о односима у Министарству иностраних послова БиХ.

„Предсједништво БиХ није расправљало о истамбулској декларацији, јер је ријеч о документу који је неважећи и који не производи никакво правно и политичко дејство за БиХ и које је прихваћено без сагласности Предсједништва БиХ“, рекао је Радмановић, одговарајући на питања новинара.

Говорећи о томе да ли ће пред Уставним судом БиХ покренути спор у вези са неусаглашеним иступањима чланова Предједнишва БиХ, Радмановић је рекао да се на том питању тренутно ради.

„То је питање које помињу они који иступају неусаглашено. И ствар је да ли Уставни суд БиХ може нешто ту да уради. Ако се процијени да се на интервенцију Уставног суда нешто може поправити онда ће се покретати и таква ствар, мада лично нисам сигуран“, рекао је Радмановић

Говорећи о приједлогу резолуције Савјета безбједности УН у којима се говори о додатним санкцијама Ирану, Радмановић је рекао да је став Предсједништва БиХ познат од раније.

„Уколико пет сталних чланица Савјета безбједности БиХ плус Њемачка прихватају резолуцију и када видимо каква је резолуције и да ли представља корак ка смиривању стања, онда ће БиХ гласати за такву резолуцију“, рекао је Радмановић.

Предсједништво је на данашњој сједници донијело одлуку о давању агремана амбасадорима Кине, Албаније, Авганистана, Новог Зеланда и Канаде.

Ostavi poruku