Član Komisije za spoljne poslove Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković kaže da je u BiH na sceni privatizacija diplomatije i da je proteklih dana, po instrukciji ministra inostranih poslova Svena Alkalaja, evidentan atak na srpske kadrove u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Reagujući na posljednji istup predstavnika BiH u Savjetu za ljudska prava UN u Ženevi koji je glasao za Rezoluciju o napadima izraelskih snaga na humanitarni konvoj, što je suprotno principu dogovorenom u Predsjedništvu BiH, koje je jedino zaduženo za donošenje odluka u oblasti spoljne politike, Živković je rekao da je to protivustavno djelovanje i da bi oni u normalnoj zemlji morali odgovarati za ovakve postupke.

On je za „Večernje novosti“ rekao da su poslate inspekcije u ambasade BiH u Rimu i Skoplju da navodno ocijene rad srpskih predstavnika, što, kako je naglasio, predstavlja pokušaj pritiska na Srbe u diplomatsko- konzularnim predstavništvima da sprovode politiku Stranke za BiH.

„Pokušali smo da smijenimo ministra Alkalaja, ali to u parlamentu BiH nisu dozvolili bošnjački poslanici. Sada vidimo posljedice takve politike“, rekao je Živković.

Zamjenica ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić smatra da su neustavni potezi kadrova predsjednika Stranke za BiH Harisa Silajdžića stvorili haos u BH diplomatiji, čime je nanesena ogromna šteta ugledu BiH u svijetu.

„Samovoljno glasanje predstavnika BiH u tijelima UN po instrukcijama Silajdžića i njegovog stranačkog kolege, ministra spoljnih poslova BiH, Svena Alkalaja tipičan je primjer zloupotrebe diplomatije BiH u političke svrhe“, upozorila je Babićeva i dodala da Savjet ministara, Predsjedništvo i parlament BiH moraju naći način da konačno uvedu red u diplomatiju BiH.

Prema njenim riječima, Stranka za BiH svjesno dezintegriše zemlju i njene institucije.

Alkalaj već godinama krši sporazum članova Predsjedništva BiH o pravičnoj nacionalnoj zastupljenosti u diplomatsko-konzularnoj mreži BiH u svijetu, potvrđeno je „Novostima“ u Predsjedništvu BiH.

Nacionalni debalans u diplomatsko-konzularnim predstavništvima je, u korist Bošnjaka, posebno izražen u Beču, Parizu, Briselu, Njujorku, Kuvajtu, navodi list.

Član Predsjedništva BiH iz RS Nebojša Radmanović u ponedjeljak, 7. juna, saopštio je da je predstavnik BiH u Savjetu za ljudska prava UN u Ženevi glasao za Rezoluciju o napadima izraelskih snaga na humanitarni konvoj, suprotno principu dogovorenom u Predsjedništvu BiH, koje je jedino zaduženo za donošenje odluka u oblasti spoljne politike.

Ostavi poruku