Члан Комисије за спољне послове Парламентарне скупштине БиХ Милорад Живковић каже да је у БиХ на сцени приватизација дипломатије и да је протеклих дана, по инструкцији министра иностраних послова Свена Алкалаја, евидентан атак на српске кадрове у дипломатско-конзуларним представништвима.

Реагујући на посљедњи иступ представника БиХ у Савјету за људска права УН у Женеви који је гласао за Резолуцију о нападима израелских снага на хуманитарни конвој, што је супротно принципу договореном у Предсједништву БиХ, које је једино задужено за доношење одлука у области спољне политике, Живковић је рекао да је то противуставно дјеловање и да би они у нормалној земљи морали одговарати за овакве поступке.

Он је за „Вечерње новости“ рекао да су послате инспекције у амбасаде БиХ у Риму и Скопљу да наводно оцијене рад српских представника, што, како је нагласио, представља покушај притиска на Србе у дипломатско- конзуларним представништвима да спроводе политику Странке за БиХ.

„Покушали смо да смијенимо министра Алкалаја, али то у парламенту БиХ нису дозволили бошњачки посланици. Сада видимо посљедице такве политике“, рекао је Живковић.

Замјеница министра иностраних послова БиХ Ана Тришић-Бабић сматра да су неуставни потези кадрова предсједника Странке за БиХ Хариса Силајџића створили хаос у БХ дипломатији, чиме је нанесена огромна штета угледу БиХ у свијету.

„Самовољно гласање представника БиХ у тијелима УН по инструкцијама Силајџића и његовог страначког колеге, министра спољних послова БиХ, Свена Алкалаја типичан је примјер злоупотребе дипломатије БиХ у политичке сврхе“, упозорила је Бабићева и додала да Савјет министара, Предсједништво и парламент БиХ морају наћи начин да коначно уведу ред у дипломатију БиХ.

Према њеним ријечима, Странка за БиХ свјесно дезинтегрише земљу и њене институције.

Алкалај већ годинама крши споразум чланова Предсједништва БиХ о правичној националној заступљености у дипломатско-конзуларној мрежи БиХ у свијету, потврђено је „Новостима“ у Предсједништву БиХ.

Национални дебаланс у дипломатско-конзуларним представништвима је, у корист Бошњака, посебно изражен у Бечу, Паризу, Бриселу, Њујорку, Кувајту, наводи лист.

Члан Предсједништва БиХ из РС Небојша Радмановић у понедјељак, 7. јуна, саопштио је да је представник БиХ у Савјету за људска права УН у Женеви гласао за Резолуцију о нападима израелских снага на хуманитарни конвој, супротно принципу договореном у Предсједништву БиХ, које је једино задужено за доношење одлука у области спољне политике.

Leave a Reply