Bosiljka Mladić, supruga haškog bjegunca Ratka Mladića privedena je u Prvi osnovni sud u Beogradu gdje je saslušana i protiv nje je otvoren krivični postupak zbog nedozvoljenog držanja oružja, pišu beogradske „Večernje novosti“.

Miloš Šaljić, advokat porodice Mladić, potvrdio je da je sporno oružje, koje je bilo povod za jučerašnje privođenje, oduzeto 4. decembra 2008. godine tokom trećeg pretresa kuće porodice Mladić u Ulici Blagoja Parovića na Banovom Brdu.Tada su pronađeni: jedna lovačka puška, automat „hekler i koh“ i četiri „zastavina“ pištolja sa više desetina metaka.

„Oružje je pronađeno u Ratkovom ormanu koji Bosiljka nije ni otvarala, niti je znala šta je u njemu. Ona je u juče bila kratko saslušana i donijeto je rešenje da protiv nje bude provedena istraga“, rekao je Šaljić.

On je dodao da je žena ratnog komandanta Vojske Republike Srpske prinudno privedena, bez prethodno dostavljenog poziva da se javi u sud.

„I istražnom sudiji sam rekao i sada ću ponoviti: ovo privođenje je osveta države i pritisak na porodicu otkako je najavila da će tražiti da se Mladić proglasi mrtvim. Porodica od toga, međutim, neće odustati i podnećemo zahtev čim stigne izvod iz matične knjige rođenih Ratka Mladića iz opštine Kalinovik“, naglasio je Šaljić.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je za „Večernje novosti“ da zakoni države Srbije važe za svakog njenog stanovnika.“Ako postoje elementi bilo kog krivičnog dela, bilo kog građanina, država treba da reaguje. Očekujem da zakoni Srbije važe i za Bosiljku Mladić“, poručio je Vukčević.

Šef Nacionalnog tima za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić kaže da nema ni riječi o pritisku države na porodicu Mladić.

Ljajić je dodao da će se zahtjev porodice da se Ratko Mladić proglasi mrtvim naći pred pravosudnim organima i da je krivični postupak protiv Bosiljke Mladić, takođe, pokrenut pred pravosudnim organima, ali po prijavi policije, jer je prilikom pretresa nađeno oružje bez oružnog lista i dokaza o porijeklu.

„Ova dva postupka potpuno su odvojena i nemaju veze jedan sa drugim“, dodao je Ljajić.

Ostavi poruku