Босиљка Младић, супруга хашког бјегунца Ратка Младића приведена је у Први основни суд у Београду гдје је саслушана и против ње је отворен кривични поступак због недозвољеног држања оружја, пишу београдске „Вечерње новости“.

Милош Шаљић, адвокат породице Младић, потврдио је да је спорно оружје, које је било повод за јучерашње привођење, одузето 4. децембра 2008. године током трећег претреса куће породице Младић у Улици Благоја Паровића на Бановом Брду.Тада су пронађени: једна ловачка пушка, аутомат „хеклер и кох“ и четири „заставина“ пиштоља са више десетина метака.

„Оружје је пронађено у Ратковом орману који Босиљка није ни отварала, нити је знала шта је у њему. Она је у јуче била кратко саслушана и донијето је решење да против ње буде проведена истрага“, рекао је Шаљић.

Он је додао да је жена ратног команданта Војске Републике Српске принудно приведена, без претходно достављеног позива да се јави у суд.

„И истражном судији сам рекао и сада ћу поновити: ово привођење је освета државе и притисак на породицу откако је најавила да ће тражити да се Младић прогласи мртвим. Породица од тога, међутим, неће одустати и поднећемо захтев чим стигне извод из матичне књиге рођених Ратка Младића из општине Калиновик“, нагласио је Шаљић.

Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић рекао је за „Вечерње новости“ да закони државе Србије важе за сваког њеног становника.“Ако постоје елементи било ког кривичног дела, било ког грађанина, држава треба да реагује. Очекујем да закони Србије важе и за Босиљку Младић“, поручио је Вукчевић.

Шеф Националног тима за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић каже да нема ни ријечи о притиску државе на породицу Младић.

Љајић је додао да ће се захтјев породице да се Ратко Младић прогласи мртвим наћи пред правосудним органима и да је кривични поступак против Босиљке Младић, такође, покренут пред правосудним органима, али по пријави полиције, јер је приликом претреса нађено оружје без оружног листа и доказа о поријеклу.

„Ова два поступка потпуно су одвојена и немају везе један са другим“, додао је Љајић.

Ostavi poruku