Naslovna Vijesti Kalinić ne može biti izručen Srbiji

Kalinić ne može biti izručen Srbiji

0

Sretko Kalinić, pripadnik „zemunskog klana“ koji je ranjen u Zagrebu, ne može biti izručen Srbiji, jer je hrvatski državljanin.  U Ministarstvu pravosuđa Hrvatske kažu da još nisu dobili zahtjev Srbije za izručenje Kalinića, koje u ovom trenutku nije ni moguće, jer je on hrvatski državljanin pa ga štiti Ustav koji zabranjuje izručenja hrvatskih građana drugim zemljama.

„To će biti moguće ako se prihvate predložene izmjene hrvatskog Ustava i potpiše bilateralni ugovor između dviju zemalja kojim će se omogućiti izručenje vlastitih državljana kada su u pitanju najteža i najopasnija krivična djela“, rekli su u Ministarstvu.

Iz hrvatskog Ministarstva pravosuđa napominju da će u slučaju prihvatanja predloženih izmjena Ustava „uskoro biti stvorene pretpostavke za sklapanje bilateralnog ugovora sa Srbijom“, kojim će biti omogućeno međusobno izručivanje vlastitih državljana kada su u pitanju najteža i najopasnija krivična djela – javljaju hrvatski mediji.

„Pregovori sa Srbijom, te usklađivanje teksta takvog ugovora u završnoj su fazi i njegovo potpisivanje može se očekivati vrlo brzo“, kažu u hrvatskom Ministarstvu pravosuđa.

Mediji navode da su u Zagreb danas stigla dvojica policijskih istražioca iz Srbije kao podrška hrvatskim kolegama, a koji će se uključiti u tim koji će istraživati ubistva, pokušaje ubistva i ostale zločine u vezi sa pripadnicima srpskog podzemlja.

Sretko Kalinić rođen je u Zadru, a u Srbiji je poznat kao pripadnik „zemunskog klana“ po nadimku Zver.

Sumnja se da ga je juče kod jezera u Rakitju teško ranio Miloš Simović (31), takođe, pripadnik te kriminalne grupe za kojim se traga.

Kalinić, jedan od optuženih za ubistvo bivšeg premijera Srbije Zorana Đinđića, osuđen je na 30 godina zatvora, a u bjekstvu je od 2003. godine.

Đinđić je ubijen 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a njegov tjelohranitelj Milan Veruović ranjen je metkom koji ga je pogodio u donji dio leđa.

Za ubistvo Đinđića na po 40 godina zatvora osuđeni su Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović, pripadnici JSO. Utvrđeno je da je Ulemek bio organizator ubistva, a da je Jovanović ispalio hice koji su usmrtili Đinđića i ranili Veruovića. Za ovaj zločin na po 35 godina osuđeni su članovi „zemunskog klana“ Aleksandar Simović, Ninoslav Konstantinović i Vladimir Milisavljević, na 30 godina Miloš Simović, Milan Jurišić Jure, Branislav Bezarević i Sretko Kalinić, Dušan Krsmanović na 20, Željko Tojaga na 15 i Saša Pejaković na osam godina zatvora.

Osim Kalinića, od 2003. godine u bjekstvu su Vladimir Milisavljević, Milan Jurišić Jure, Ninoslav Konstantinović i Miloš Simović.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version