Сретко Калинић, припадник „земунског клана“ који је рањен у Загребу, не може бити изручен Србији, јер је хрватски држављанин.  У Министарству правосуђа Хрватске кажу да још нису добили захтјев Србије за изручење Калинића, које у овом тренутку није ни могуће, јер је он хрватски држављанин па га штити Устав који забрањује изручења хрватских грађана другим земљама.

„То ће бити могуће ако се прихвате предложене измјене хрватског Устава и потпише билатерални уговор између двију земаља којим ће се омогућити изручење властитих држављана када су у питању најтежа и најопаснија кривична дјела“, рекли су у Министарству.

Из хрватског Министарства правосуђа напомињу да ће у случају прихватања предложених измјена Устава „ускоро бити створене претпоставке за склапање билатералног уговора са Србијом“, којим ће бити омогућено међусобно изручивање властитих држављана када су у питању најтежа и најопаснија кривична дјела – јављају хрватски медији.

„Преговори са Србијом, те усклађивање текста таквог уговора у завршној су фази и његово потписивање може се очекивати врло брзо“, кажу у хрватском Министарству правосуђа.

Медији наводе да су у Загреб данас стигла двојица полицијских истражиоца из Србије као подршка хрватским колегама, а који ће се укључити у тим који ће истраживати убиства, покушаје убиства и остале злочине у вези са припадницима српског подземља.

Сретко Калинић рођен је у Задру, а у Србији је познат као припадник „земунског клана“ по надимку Звер.

Сумња се да га је јуче код језера у Ракитју тешко ранио Милош Симовић (31), такође, припадник те криминалне групе за којим се трага.

Калинић, један од оптужених за убиство бившег премијера Србије Зорана Ђинђића, осуђен је на 30 година затвора, а у бјекству је од 2003. године.

Ђинђић је убијен 12. марта 2003. године у дворишту зграде Владе Србије, а његов тјелохранитељ Милан Веруовић рањен је метком који га је погодио у доњи дио леђа.

За убиство Ђинђића на по 40 година затвора осуђени су Милорад Улемек Легија и Звездан Јовановић, припадници ЈСО. Утврђено је да је Улемек био организатор убиства, а да је Јовановић испалио хице који су усмртили Ђинђића и ранили Веруовића. За овај злочин на по 35 година осуђени су чланови „земунског клана“ Александар Симовић, Нинослав Константиновић и Владимир Милисављевић, на 30 година Милош Симовић, Милан Јуришић Јуре, Бранислав Безаревић и Сретко Калинић, Душан Крсмановић на 20, Жељко Тојага на 15 и Саша Пејаковић на осам година затвора.

Осим Калинића, од 2003. године у бјекству су Владимир Милисављевић, Милан Јуришић Јуре, Нинослав Константиновић и Милош Симовић.

Leave a Reply