Насловна Вијести Иницијатива за референдум о НАТО-у

Иницијатива за референдум о НАТО-у

0

Српска демократска странка /СДС/ поднијеће данас иницијативу Народној скупштини Републике Српске (РС) за одржавање референдума о приступања НАТО-у у складу са Законом о референдуму и грађанским иницијативама који је недавно ступио на снагу, најавио је лидер ове странке Младен Босић.

„Формиран је Иницијативни одбор који треба да проведе процедуру, према којој треба прикупити 10 000 потписа грађана РС. Увјерени смо да ту неће бити никаквих проблема“, истакао је Босић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Босић је рекао да СДС предлаже да референдум о приступању НАТО-у буде одржан 3. октобра заједно са општим изборима у БиХ, јер би то био логичан и економски оправдан потез.

Он је рекао да СДС очекује од владајућег СНСД-а и њихових коалиционих партнера да подрже расписивање референдума, јер је то био закључак прошлогодишњег међустраначког састанка СДС-а и СНСД-а.

Босић је поздравио одржавање јучерашњег састанка руководства РС и Србије у Бањалуци, те оцијенио да није било конкретног закључка, па се тиме показало „да су међусобни односи на веома ниском нивоу“.

Посланик СДС-а у Народној скупштини РС Огњен Тадић каже да одбрана више није у Уставу РС, али да то питање никада није било у Уставу БиХ, па сходно томе, у БиХ нико није надлежан да разговара о овој теми.         Тадић је рекао да Парламентарна скупштина БиХ не може да одлучује о приступању БиХ НАТО-у, јер у Уставу БиХ нема поглавља насловљеног са „одбрана и одбрамбена политика“.

Он констатовао да се о томе у Српској мора питати народ у складу са Законом о референдуму и грађанским иницијативама, ако парламент БиХ не може да одлучује, а то питање више није у Уставу РС.

Тадић је изразио отворени протест што се и даље показује да правосудне интитуције БиХ не отварају могућност да се дође до истине у вези са догађајима у протеклом рату током којег су српске цивиле и заробљенике убијали припадници Армије БиХ и ХВО-а.

„Након четири године још нема ни гласа о случају (Атифа) Дудаковић, иако су тада пријаву поднијели највиши политички функционери РС. То врло јасно показује да овај случај и остали слични њему суштински представљају доказ да заједнички органи који се баве правосуђем у БиХ не функционишу“, истакао је Тадић.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version