Srpska demokratska stranka /SDS/ podnijeće danas inicijativu Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) za održavanje referenduma o pristupanja NATO-u u skladu sa Zakonom o referendumu i građanskim inicijativama koji je nedavno stupio na snagu, najavio je lider ove stranke Mladen Bosić.

„Formiran je Inicijativni odbor koji treba da provede proceduru, prema kojoj treba prikupiti 10 000 potpisa građana RS. Uvjereni smo da tu neće biti nikakvih problema“, istakao je Bosić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Bosić je rekao da SDS predlaže da referendum o pristupanju NATO-u bude održan 3. oktobra zajedno sa opštim izborima u BiH, jer bi to bio logičan i ekonomski opravdan potez.

On je rekao da SDS očekuje od vladajućeg SNSD-a i njihovih koalicionih partnera da podrže raspisivanje referenduma, jer je to bio zaključak prošlogodišnjeg međustranačkog sastanka SDS-a i SNSD-a.

Bosić je pozdravio održavanje jučerašnjeg sastanka rukovodstva RS i Srbije u Banjaluci, te ocijenio da nije bilo konkretnog zaključka, pa se time pokazalo „da su međusobni odnosi na veoma niskom nivou“.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS Ognjen Tadić kaže da odbrana više nije u Ustavu RS, ali da to pitanje nikada nije bilo u Ustavu BiH, pa shodno tome, u BiH niko nije nadležan da razgovara o ovoj temi.         Tadić je rekao da Parlamentarna skupština BiH ne može da odlučuje o pristupanju BiH NATO-u, jer u Ustavu BiH nema poglavlja naslovljenog sa „odbrana i odbrambena politika“.

On konstatovao da se o tome u Srpskoj mora pitati narod u skladu sa Zakonom o referendumu i građanskim inicijativama, ako parlament BiH ne može da odlučuje, a to pitanje više nije u Ustavu RS.

Tadić je izrazio otvoreni protest što se i dalje pokazuje da pravosudne intitucije BiH ne otvaraju mogućnost da se dođe do istine u vezi sa događajima u proteklom ratu tokom kojeg su srpske civile i zarobljenike ubijali pripadnici Armije BiH i HVO-a.

„Nakon četiri godine još nema ni glasa o slučaju (Atifa) Dudaković, iako su tada prijavu podnijeli najviši politički funkcioneri RS. To vrlo jasno pokazuje da ovaj slučaj i ostali slični njemu suštinski predstavljaju dokaz da zajednički organi koji se bave pravosuđem u BiH ne funkcionišu“, istakao je Tadić.

Ostavi poruku