Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko rekao je danas da će rado posjetiti mjesta gdje su u ratu stradali Srbi i da mu je žao svake žrtve, „kao što bi svima trebalo da bude“.

On je naveo da je u vrijeme kada je hrvatski predsjednik Ivo Josipović posjetio Sijekovac bio u Njujorku, gdje je podnio izvještaj Savjetu bezbjednosti UN.

„Stigao sam kasno, a to ne znači da neću ići na groblja gdje su stradali Srbi i pokloniti se svakoj žrtvi, jer svaka majka koja je izgubila sina ima istu patnju i tu nema razlike“, rekao je Incko Srni u Bijeljini, odgovarajući na pitanje zašto nikada nije posjetio mjesto stradanja Srba u proteklom ratu.

On je rekao da „nije sasvim tačno“ da bošnjački predstavnici vlasti sve češće predstavljaju BiH u svijetu bez prethodno postignutog konsenzusa.

„To nije sasvim tačno i istambulska deklaracija ipak je u posljednjem trenutku nekako usaglašena“, rekao je Incko, komentarišući istupanja bošnjački predstavnika bez usaglašnjenog stava BiH.

On je napomenuo i da je danas u Bijeljini samo u svojstvu specijalnog predstavnika EU.

Odgovarajući na pitanje zašto je njegov stav prema Republici Srpskoj u izvještaju Savjetu bezbjednosti negativan, iako je u Federaciji BiH prisutnija i međuetnička i ekonomska kriza, Incko je rekao je on u svom izvještaju hvalio RS zbog dobrih odnosa sa Međunarodnim monetarnim fondom.

„Rekao sam i to da su u FBiH prisutni problemi“, napomenuo je Incko.

On je istakao da BiH sigurno može usmjeriti svoj put gdje god želi ako ima barem gram političke volje, navodeći da je primjer za to proces vizne liberalizacije, u kome je BiH veoma brzo ispunila 174 uslova i do sada izdala više od 100.000 biometrijskih pasoša.

„Kada postoji politička volja, može se uraditi mnogo više“, rekao je Incko pred početak javne debate pod nazivom „Za BiH postoji samo jedan smjer – izgradnja prosperitetnog i demokratskog društva u srcu Evrope“, te dodao da je optimista kada je riječ o ukidanju viza na jesen i da će to biti prvi stepen u približavanju BiH EU.

Incko je, na konstataciju da su građani BiH nestrpljivi i umorni od silnih obećanja, rekao da to pitanje treba postaviti političarima BiH, odnosno pitati ih zašto kasne, ističući da bi „lično želio da sami građani malo više uzmu sudbinu u svoje ruke“.

Inckova posjeta Bijeljini dio je Programa komuniciranja s javnošću Kancelarije specijalnog predstavnika EU i šesta od sličnih posjeta opštinama BiH, u kojima on učestvuje od aprila.

Cilj je da se istakne pozitivni uticaj koji proces integracije u EU može imati na svakodnevni život građana, te da se promoviše informativna debata o procesu integracija u cijeloj BiH.

Javne debate, koje govore o otvaranju radnih mjesta, vladavini prava i borbi protiv korupcije, mladima i obrazovanju do sada su održane u Zenici, Širokom Brijegu, Banjaluci, Derventi i Doboju, a narednog mjeseca biće održane na Palama, u Trebinju, Mostaru i Prijedoru

Ostavi poruku