Високи представник међународне заједнице у БиХ Валентин Инцко рекао је данас да ће радо посјетити мјеста гдје су у рату страдали Срби и да му је жао сваке жртве, „као што би свима требало да буде“.

Он је навео да је у вријеме када је хрватски предсједник Иво Јосиповић посјетио Сијековац био у Њујорку, гдје је поднио извјештај Савјету безбједности УН.

„Стигао сам касно, а то не значи да нећу ићи на гробља гдје су страдали Срби и поклонити се свакој жртви, јер свака мајка која је изгубила сина има исту патњу и ту нема разлике“, рекао је Инцко Срни у Бијељини, одговарајући на питање зашто никада није посјетио мјесто страдања Срба у протеклом рату.

Он је рекао да „није сасвим тачно“ да бошњачки представници власти све чешће представљају БиХ у свијету без претходно постигнутог консензуса.

„То није сасвим тачно и истамбулска декларација ипак је у посљедњем тренутку некако усаглашена“, рекао је Инцко, коментаришући иступања бошњачки представника без усаглашњеног става БиХ.

Он је напоменуо и да је данас у Бијељини само у својству специјалног представника ЕУ.

Одговарајући на питање зашто је његов став према Републици Српској у извјештају Савјету безбједности негативан, иако је у Федерацији БиХ присутнија и међуетничка и економска криза, Инцко је рекао је он у свом извјештају хвалио РС због добрих односа са Међународним монетарним фондом.

„Рекао сам и то да су у ФБиХ присутни проблеми“, напоменуо је Инцко.

Он је истакао да БиХ сигурно може усмјерити свој пут гдје год жели ако има барем грам политичке воље, наводећи да је примјер за то процес визне либерализације, у коме је БиХ веома брзо испунила 174 услова и до сада издала више од 100.000 биометријских пасоша.

„Када постоји политичка воља, може се урадити много више“, рекао је Инцко пред почетак јавне дебате под називом „За БиХ постоји само један смјер – изградња просперитетног и демократског друштва у срцу Европе“, те додао да је оптимиста када је ријеч о укидању виза на јесен и да ће то бити први степен у приближавању БиХ ЕУ.

Инцко је, на констатацију да су грађани БиХ нестрпљиви и уморни од силних обећања, рекао да то питање треба поставити политичарима БиХ, односно питати их зашто касне, истичући да би „лично желио да сами грађани мало више узму судбину у своје руке“.

Инцкова посјета Бијељини дио је Програма комуницирања с јавношћу Канцеларије специјалног представника ЕУ и шеста од сличних посјета општинама БиХ, у којима он учествује од априла.

Циљ је да се истакне позитивни утицај који процес интеграције у ЕУ може имати на свакодневни живот грађана, те да се промовише информативна дебата о процесу интеграција у цијелој БиХ.

Јавне дебате, које говоре о отварању радних мјеста, владавини права и борби против корупције, младима и образовању до сада су одржане у Зеници, Широком Бријегу, Бањалуци, Дервенти и Добоју, а наредног мјесеца биће одржане на Палама, у Требињу, Мостару и Приједору

Ostavi poruku