SHARE

Шеф Међународне цивилне мисије на Косову Питер Фејт изразио је увјерење да ће услиједити нова признања једнострано проглашене независности Косова, након савјетодавне одлуке Међународног суда правде у Хагу.

Фејт истиче да савјетодавно мишљење Међународног суда правде није обавезујуће, али ће бити важно, јер ће поставити основу на терену, по питању гдје међународно право није јасно артикулисано у погледу независности држава или народа, преноси Би-Би-Си.

“То ће умногоме ојачати међународни закон и биће од велике важности за доношење одлука и рјешења”, нагласио је Фејт, који је јуче у Бриселу, заједно са шефом Еулекса Ивом де Кермабоном, поднио извјештај Политичко-безбједносном комитету ЕУ.

Шеф Међународне цивилне мисије истиче да је на Косову остварен видан напредак и указао је на то да је и српска заједница јужно од Ибра одлучила да у општинама гдје чини већину, преузме одговорности и укључи се у косовске институције.

Фејт је примјетио да то може бити узор и за сјевер Косова и нагласио да се ЕУ залаже за то да се омогући побољшање економске и социјалне ситуације Срба на сјеверу Косова.

Он је нагласио да то не може бити “замрзнути сукоб.”

Изасланик ЕУ изразио је противљење подијели Косова и рекао да у Приштини постоји веома мало подршке за ту могућност.

На питање може ли Косово економски опстати без помоћи међународне заједнице, изасланик ЕУ за Косово је, како преносе агенције, изнио тврдњу да је, како се изразио, Косово “одржива држава на путу да постане мултиетничка демократија.”

SHARE

Оставите одговор