Šef Međunarodne civilne misije na Kosovu Piter Fejt izrazio je uvjerenje da će uslijediti nova priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, nakon savjetodavne odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu.

Fejt ističe da savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde nije obavezujuće, ali će biti važno, jer će postaviti osnovu na terenu, po pitanju gdje međunarodno pravo nije jasno artikulisano u pogledu nezavisnosti država ili naroda, prenosi Bi-Bi-Si.

„To će umnogome ojačati međunarodni zakon i biće od velike važnosti za donošenje odluka i rješenja“, naglasio je Fejt, koji je juče u Briselu, zajedno sa šefom Euleksa Ivom de Kermabonom, podnio izvještaj Političko-bezbjednosnom komitetu EU.

Šef Međunarodne civilne misije ističe da je na Kosovu ostvaren vidan napredak i ukazao je na to da je i srpska zajednica južno od Ibra odlučila da u opštinama gdje čini većinu, preuzme odgovornosti i uključi se u kosovske institucije.

Fejt je primjetio da to može biti uzor i za sjever Kosova i naglasio da se EU zalaže za to da se omogući poboljšanje ekonomske i socijalne situacije Srba na sjeveru Kosova.

On je naglasio da to ne može biti „zamrznuti sukob.“

Izaslanik EU izrazio je protivljenje podijeli Kosova i rekao da u Prištini postoji veoma malo podrške za tu mogućnost.

Na pitanje može li Kosovo ekonomski opstati bez pomoći međunarodne zajednice, izaslanik EU za Kosovo je, kako prenose agencije, iznio tvrdnju da je, kako se izrazio, Kosovo „održiva država na putu da postane multietnička demokratija.“

Ostavi poruku