Насловна Вијести Влада и даље помаже обнову Ферхадије

Влада и даље помаже обнову Ферхадије

4

Предсједник Владе Републике Српске (РС) Милорад Додик посјетио је данас Ферхад пашину џемију у Бањалуци, гдје му је муфтија бањалучки Едхем Чамџић уручио захвалницу за помоћ у обнови овог вјерског објекта која је у току.

Додик је рекао да је Влада РС у различитим тренуцима до сада помогла реконструкцију овог вјерског објекта са 1.400.000 КМ и да ће та помоћ бити настављена.

Посјета премијера РС Ферхад пашиној џамији уприличена је поводом отварања Ферхад пашине библиотеке у просторијама Исламске вјерске заједнице у Бањалуци. Библиотеку са 8 000 књига и 3 000 наслова отворио је данас потпредсједник Владе РС и министар просвјете и културе РС Антон Касиповић.

Додик је новинарима рекао да је Ферхадија значајно културно обиљежје Бањалуке.

Он је најавио и да ће Влада РС ускоро донијети уредбу према којој ће вјерски службеници у РС имати националне пензије, истакавши трајно опредјељење Владе да обезбиједи миран и стабилан живот за све становнике РС, без обзира на вјерску и националну припадност.

Поглавар Исламске вјерске заједнице у БиХ Мустафа Церић рекао је да се није ни могло кренути у обнову Ферхадије док Влада премијера Додика није издвојила средства за ту намјену.

„Сутра у Сарајеву биће постављен камен-темељац за зграду Економског факултета. То ће омогућити да Српској православној цркви буде враћена зграда, коју сада користи ова високошколска установа“, рекао је Церић и додао да ће тада Богословија из Фоче бити враћена у Сарајево.

Он је истакао да се имовина вјерских заједница на простору цијеле БиХ треба вратити својим власницима.

Бањалучки муфтија Едхем Чамџић рекао је да се данас са темеља Ферхадије мора послати порука мира и толеранције и позвати на суживот свих народа у БиХ.

Захваљујући на посјети премијера и делегације Владе РС, али и других високих званичника у РС, Чамџић је позвао грађане да се врате вјери, а власт да више поштује и примјењује људска права.

Заједно са премијером РС, Ферхадију су данас посјетили и потпредсједник РС Давор Џордаш, потпредсједник Народне скупштине РС Шефкет Хафизовић, министар за избјегла и расељена лица Омер Бранковић, министар просвјете и културе РС Антон Касиповић, шеф Клуба Бошњака у Вијећу народа РС Един Рамић, народни посланици Мухарем Мурселовић и Рамиз Салкић, представници амбасада и домаћих и мећународних организација и друге јавне и политичке личности из РС и БиХ.

4 КОМЕНТАРИ

Ostavi poruku

Exit mobile version