Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik posjetio je danas Ferhad pašinu džemiju u Banjaluci, gdje mu je muftija banjalučki Edhem Čamdžić uručio zahvalnicu za pomoć u obnovi ovog vjerskog objekta koja je u toku.

Dodik je rekao da je Vlada RS u različitim trenucima do sada pomogla rekonstrukciju ovog vjerskog objekta sa 1.400.000 KM i da će ta pomoć biti nastavljena.

Posjeta premijera RS Ferhad pašinoj džamiji upriličena je povodom otvaranja Ferhad pašine biblioteke u prostorijama Islamske vjerske zajednice u Banjaluci. Biblioteku sa 8 000 knjiga i 3 000 naslova otvorio je danas potpredsjednik Vlade RS i ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović.

Dodik je novinarima rekao da je Ferhadija značajno kulturno obilježje Banjaluke.

On je najavio i da će Vlada RS uskoro donijeti uredbu prema kojoj će vjerski službenici u RS imati nacionalne penzije, istakavši trajno opredjeljenje Vlade da obezbijedi miran i stabilan život za sve stanovnike RS, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost.

Poglavar Islamske vjerske zajednice u BiH Mustafa Cerić rekao je da se nije ni moglo krenuti u obnovu Ferhadije dok Vlada premijera Dodika nije izdvojila sredstva za tu namjenu.

„Sutra u Sarajevu biće postavljen kamen-temeljac za zgradu Ekonomskog fakulteta. To će omogućiti da Srpskoj pravoslavnoj crkvi bude vraćena zgrada, koju sada koristi ova visokoškolska ustanova“, rekao je Cerić i dodao da će tada Bogoslovija iz Foče biti vraćena u Sarajevo.

On je istakao da se imovina vjerskih zajednica na prostoru cijele BiH treba vratiti svojim vlasnicima.

Banjalučki muftija Edhem Čamdžić rekao je da se danas sa temelja Ferhadije mora poslati poruka mira i tolerancije i pozvati na suživot svih naroda u BiH.

Zahvaljujući na posjeti premijera i delegacije Vlade RS, ali i drugih visokih zvaničnika u RS, Čamdžić je pozvao građane da se vrate vjeri, a vlast da više poštuje i primjenjuje ljudska prava.

Zajedno sa premijerom RS, Ferhadiju su danas posjetili i potpredsjednik RS Davor Džordaš, potpredsjednik Narodne skupštine RS Šefket Hafizović, ministar za izbjegla i raseljena lica Omer Branković, ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović, šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS Edin Ramić, narodni poslanici Muharem Murselović i Ramiz Salkić, predstavnici ambasada i domaćih i mećunarodnih organizacija i druge javne i političke ličnosti iz RS i BiH.

Ostavi poruku