Министар спољних послова Србије Вук Јеремић, који у Лими учествује на засједању Генералне скупштине Организације америчких држава /ОАД/, поручио је да се Србија суочава са снажним притисцима за нова признања независности Косова.

Он је истакао да ће Србија наставити да чини све што је у њеној моћи да се мирним, политичким и дипломатским средствима избори за очување суверенитета и територијалног интегритета.

„За разлику од Приштине, ми овде иза себе немамо суперсилу, немамо некога ко је у стању да понуди велику финансијску помоћ или запрети укидањем привилегија и преференцијала“, рекао је Јеремић.

Он је оцијенио да то није равноправна борба и најавио да из ње „вјероватно Србија неће моћи да изађе без иједне огреботине, без иједног новог признања Косова“.

„Било како било, једно је сигурно. Иако су пред нама тешки дани у борби за Косово, нема предаје и нема одустајања“, поручио је Јеремић.

Он је закључио да ће Србија наставити да чини све што је у њеној моћи да се мирним, политичким и дипломатским средствима избори за очување суверенитета и територијалног интегритета своје земље.

На маргинама Генералне скупштине ОАД Јеремић је имао бројне сусрете и разговоре са представницима земаља Латинске Америке и Кариба, међу којима и са министрима Бахама, Еквадора, Панаме, Уругваја, Гватемале, Барбадоса и Гвајане.

ОАД је међуанродна организација 35 држава Сјеверне Америке, Латинске Америке и Јужне Америке, са сједиштем у Вашингтону, основана 1948. године, потписивањем Повеље ОАД, а која је ступила на снагу 1951. године.

Ostavi poruku