Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, koji u Limi učestvuje na zasjedanju Generalne skupštine Organizacije američkih država /OAD/, poručio je da se Srbija suočava sa snažnim pritiscima za nova priznanja nezavisnosti Kosova.

On je istakao da će Srbija nastaviti da čini sve što je u njenoj moći da se mirnim, političkim i diplomatskim sredstvima izbori za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

„Za razliku od Prištine, mi ovde iza sebe nemamo supersilu, nemamo nekoga ko je u stanju da ponudi veliku finansijsku pomoć ili zapreti ukidanjem privilegija i preferencijala“, rekao je Jeremić.

On je ocijenio da to nije ravnopravna borba i najavio da iz nje „vjerovatno Srbija neće moći da izađe bez ijedne ogrebotine, bez ijednog novog priznanja Kosova“.

„Bilo kako bilo, jedno je sigurno. Iako su pred nama teški dani u borbi za Kosovo, nema predaje i nema odustajanja“, poručio je Jeremić.

On je zaključio da će Srbija nastaviti da čini sve što je u njenoj moći da se mirnim, političkim i diplomatskim sredstvima izbori za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svoje zemlje.

Na marginama Generalne skupštine OAD Jeremić je imao brojne susrete i razgovore sa predstavnicima zemalja Latinske Amerike i Kariba, među kojima i sa ministrima Bahama, Ekvadora, Paname, Urugvaja, Gvatemale, Barbadosa i Gvajane.

OAD je međuanrodna organizacija 35 država Sjeverne Amerike, Latinske Amerike i Južne Amerike, sa sjedištem u Vašingtonu, osnovana 1948. godine, potpisivanjem Povelje OAD, a koja je stupila na snagu 1951. godine.

Ostavi poruku