Jedan od optuženih za ubistvo premijera Zorana Đinćić, Sretko Kalinić ranjen sa dva hica u stomak, u predgrađu Zagreba. Na Kalinića pucao Miloš Simović, takođe, odbegli član „zemunskog klana“. Kalinić pod policijskim nadzorom, potvrdio ministar Dačić.

Nakon pucnjave u predgrađu Zagreba, hrvatska policija uhapsila je Sretka Kalinića, odbeglog pripadnika „zemunskog klana“ i jednog od optuženih za ubistvo premijera Zorana Đinđića. Kalinić je pogođen sa dva hica u stomak, a na njega je pucao Miloš Simović.

Direktor policije Milorad Veljović izjavio je da je Kalinić posle ranjavanja prebačen u bolnicu gde je operisan. Prema njegovim rečima, Kalinić je van životne opasnosti.

Veljović je dodao da je za Kalinićem raspisana poternica i da je saradnja srpskih i hrvatskih istražnih organa veoma dobra pa će biti nastavljena i ovom slučaju.

Nešto posle 12 časova, teško ranjeni Sretko Kalinić kod jezera Rakitju naišao je na slučajnog prolaznika koga zamolio za pomoć, rekao je urednik HRT-a Ilija Jandrić.

Prema njegovim rečima, prolaznik je potom pozvao hitnu pomoć, posle čega je Kalinić prebačen u bolnicu „Sestara milosrdnica“ u Zagrebu gde je operisan.

Kalinić je pravosnažno osuđen na 30 godina zatvora za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, dok je za niz ubistava i otmica koje su počinili pripadnici „zemunskog klana“ osuđen na maksimalnih 40 godina zatvora. U bektvu je od 12. marta 2003. godine.

Kalinić je slovio za glavnog egzekutora „zemunskog klana“. Svi zločini koji mu se pripisuju izvršeni su krajnje brutalno.

Poslednji put njegovo ime se pominjalo u javnosti posle monstruoznog ubistva svedoka saradnika Zorana Vukojevića Vuka, čije je unakaženo i ugljenisano telo nađeno 3. juna 2006. godine na autoputu.

Kalinić je, prema procenama policijskih eksperata, čovek koga je bilo teško uhvatiti, jer je spreman da živi u potpunoj divljini.

Pored Kalinića, za ubistvo premijera Đinđića na po 40 godina zatvora osuđeni su bivši komandant JSO Milorad Ulemek Legija i neposredni izvršilac atentata Zvezdan Jovanović.

Aleksandar Simović, Ninoslav Konstantinović i Vladimir Milisavljević osuđeni su na po 35 godina zatvora, a na po 30 godina osuđeni su Simović, Milan Jurišić Jure i Branislav Bezarević.

Bivši pripadnik JSO Željko Tojaga je osuđen na 15 godina a pripadnik zemunskog klana Dušan Krsmanović na 20 godina zatvora, dok je Saša Pejaković osuđen na osam godina zatvora.

U bekstvu se još uvek nalaze Vladimir Milisavljević, Milan Jurišić, Ninoslav Konstantinović i Simović.

Ostavi poruku