Један од оптужених за убиство премијера Зорана Ђинћић, Сретко Калинић рањен са два хица у стомак, у предграђу Загреба. На Калинића пуцао Милош Симовић, такође, одбегли члан „земунског клана“. Калинић под полицијским надзором, потврдио министар Дачић.

Након пуцњаве у предграђу Загреба, хрватска полиција ухапсила је Сретка Калинића, одбеглог припадника „земунског клана“ и једног од оптужених за убиство премијера Зорана Ђинђића. Калинић је погођен са два хица у стомак, а на њега је пуцао Милош Симовић.

Директор полиције Милорад Вељовић изјавио је да је Калинић после рањавања пребачен у болницу где је оперисан. Према његовим речима, Калинић је ван животне опасности.

Вељовић је додао да је за Калинићем расписана потерница и да је сарадња српских и хрватских истражних органа веома добра па ће бити настављена и овом случају.

Нешто после 12 часова, тешко рањени Сретко Калинић код језера Ракитју наишао је на случајног пролазника кога замолио за помоћ, рекао је уредник ХРТ-а Илија Јандрић.

Према његовим речима, пролазник је потом позвао хитну помоћ, после чега је Калинић пребачен у болницу „Сестара милосрдница“ у Загребу где је оперисан.

Калинић је правоснажно осуђен на 30 година затвора за убиство премијера Србије Зорана Ђинђића, док је за низ убистава и отмица које су починили припадници „земунског клана“ осуђен на максималних 40 година затвора. У бектву је од 12. марта 2003. године.

Калинић је словио за главног егзекутора „земунског клана“. Сви злочини који му се приписују извршени су крајње брутално.

Последњи пут његово име се помињало у јавности после монструозног убиства сведока сарадника Зорана Вукојевића Вука, чије је унакажено и угљенисано тело нађено 3. јуна 2006. године на аутопуту.

Калинић је, према проценама полицијских експерата, човек кога је било тешко ухватити, јер је спреман да живи у потпуној дивљини.

Поред Калинића, за убиство премијера Ђинђића на по 40 година затвора осуђени су бивши командант ЈСО Милорад Улемек Легија и непосредни извршилац атентата Звездан Јовановић.

Александар Симовић, Нинослав Константиновић и Владимир Милисављевић осуђени су на по 35 година затвора, а на по 30 година осуђени су Симовић, Милан Јуришић Јуре и Бранислав Безаревић.

Бивши припадник ЈСО Жељко Тојага је осуђен на 15 година а припадник земунског клана Душан Крсмановић на 20 година затвора, док је Саша Пејаковић осуђен на осам година затвора.

У бекству се још увек налазе Владимир Милисављевић, Милан Јуришић, Нинослав Константиновић и Симовић.

Leave a Reply