SHARE

Савјет за сарадњу Републике Српске /РС/ и Србије исказао је данас пуну приврженост Дејтонском споразуму и његовим одредбама да је БиХ сложена држава и међународни субјект са РС као високо децентрализованим државотворним ентитетом и да је Србија гарант опстанка статуса РС и БиХ

“Приврженост Дејтону значи и то да нема другог пута осим пута ка Европској унији и активној регионалној сарадњи и поздрављамо такву политику Србије и њеног предсједника Бориса Тадића”, изјавио је предсједник Српске Рајко Кузмановић на конференцији за новинаре у Бањалу након сједнице Савјета.

Он је навео да је данашња сједница превазишла сва очекивања, јер Савјет чини шест чланова – предсједници РС и Србије, њихови шефови кабинета и премијери РС и Србије – док су данашњој сједници присуствовале двије владе, односно 24 учесника разговора о питањима која су од обостраног интереса.

“Размотрили смо многа питања о досадашњој сарадњи. Она је у сталном успону, веома је добра и није ниједног момента заказала”, оцијенио је Кузмановић.

Предсједник РС је навео да је Савјет размотрио приоритете за наредни период и анализирао политичка, социјална и економска питања.

“Размотрили смо бројна економска питања, али смо дали акценат енергетици, инфраструктурним пројектима, образовању, култури и здравству”, рекао је Кузмановић.

Предсједник РС је најавио да ће Савјет и убудуће радити за добробит и једних и других и да би наредна сједница требало да буде одржана у Београду.

Сједници Савјета присуствовали су српски министри финансија, рударства и енергетике, просвјете и здравља Диана Драгутиновић, Петар Шкундрић, Жарко Обрадовић и Томица Милосављевић, као и неколико министара Републике Српске.

Савјет за сарадњу конституисан је на основу Споразума о специјалним, паралеленим односима РС и Србије и чине га предсједници и премијери РС и Србије.

Споразум о успостављању специјалних паралелних односа између РС и Србије потписан је у Бањалуци 26. септембра 2006. године.

SHARE

Оставите одговор