SHARE

Иран неће предложити Вашингтону да троје америчких држављана буде ослобођено у замјену за иранског нуклеарног научника Шахрама Амирија којег је киднаповала Централна обавјештајна агенција (ЦИА), изјавио је данас портпарол иранског Министарства иностраних послова Рамин Мехманпараст.

Иранска телевизијска станица емитовала је јуче снимак човјека који је рекао да је америчка обавјештајна служба научника дрогирала, отела и мучила.

Амири, који је професор на Универзитету запослен у иранској Организацији за атомску енергију (ОАЕ) нестао је током ходочашћа у Саудијској Арабији.

У марту, америчка телевизијдска станица “Еј-Би-Си њуз” јавила је да је научник пребјегао и да помаже ЦИА, која није жељела да коментарише ове извјештаје.

На конференцији за новинаре у Техерану од портпарола иранског МИП-а затражен је одговор да ли би Иран размотрио размјену затвореника – ослобођење Амирија у замјену за троје Американаца ухапшених недалеко од ирачке границе у јулу прошле године.

“Не сматрамо да треба разговарати о размјени Шахрама Амирија за троје Американаца, који су илегално ушли на територију Ирана. За разлику од Американаца, који су имали приступ швајцарском конзулату и којима су пружени најбољи могући услови, Амири је недужан ирански држављанин, који је отет и на нехуман начин смјештен иза решетака”, рекао је Мехманпараст.

Шејн Бауер (27), Сара Шурд (31) и Џош Фатал (27) ухапшени су по уласку у Иран под сумњом да су шпијуни. Они тврде да су залутали преко границе док су планинарили на сјеверу Ирака.

Иран нема дипломатске односе са САД и америчке интересе у Техерану заступа швајцарска Амбасада.

Мајкама америчких држављана омогућено је у мају да посјете своју дјецу, са којима се, како су рекле, добро поступа, али да немају приступа адвокату и није им речено шта ће се даље са њима дешавати.

SHARE

Оставите одговор