Iran neće predložiti Vašingtonu da troje američkih državljana bude oslobođeno u zamjenu za iranskog nuklearnog naučnika Šahrama Amirija kojeg je kidnapovala Centralna obavještajna agencija (CIA), izjavio je danas portparol iranskog Ministarstva inostranih poslova Ramin Mehmanparast.

Iranska televizijska stanica emitovala je juče snimak čovjeka koji je rekao da je američka obavještajna služba naučnika drogirala, otela i mučila.

Amiri, koji je profesor na Univerzitetu zaposlen u iranskoj Organizaciji za atomsku energiju (OAE) nestao je tokom hodočašća u Saudijskoj Arabiji.

U martu, američka televizijdska stanica „Ej-Bi-Si njuz“ javila je da je naučnik prebjegao i da pomaže CIA, koja nije željela da komentariše ove izvještaje.

Na konferenciji za novinare u Teheranu od portparola iranskog MIP-a zatražen je odgovor da li bi Iran razmotrio razmjenu zatvorenika – oslobođenje Amirija u zamjenu za troje Amerikanaca uhapšenih nedaleko od iračke granice u julu prošle godine.

„Ne smatramo da treba razgovarati o razmjeni Šahrama Amirija za troje Amerikanaca, koji su ilegalno ušli na teritoriju Irana. Za razliku od Amerikanaca, koji su imali pristup švajcarskom konzulatu i kojima su pruženi najbolji mogući uslovi, Amiri je nedužan iranski državljanin, koji je otet i na nehuman način smješten iza rešetaka“, rekao je Mehmanparast.

Šejn Bauer (27), Sara Šurd (31) i Džoš Fatal (27) uhapšeni su po ulasku u Iran pod sumnjom da su špijuni. Oni tvrde da su zalutali preko granice dok su planinarili na sjeveru Iraka.

Iran nema diplomatske odnose sa SAD i američke interese u Teheranu zastupa švajcarska Ambasada.

Majkama američkih državljana omogućeno je u maju da posjete svoju djecu, sa kojima se, kako su rekle, dobro postupa, ali da nemaju pristupa advokatu i nije im rečeno šta će se dalje sa njima dešavati.

Ostavi poruku