Главни тужилац БиХ Милорад Барашин рекао је да не зна да ли ће и када бити оптужнице против ратног команданта Петог корпуса Aрмије БиХ Aтифа Дудаковића, док предсједник Комисије за истраживање ратних злочина на подручју Бихаћа и Цазина Рифат Долић каже да не зна који докази још требају, када их има више него довољно.

„Истрага још траје, испитују се многобројни свједоци, али у овом тренутку не могу да прецизирам када ће и да ли ће бити подигнута оптужница“, рекао је Барашин за сутрашњи „Глас Српске“.

Коментаришући изјаве званичника, чак и оних блиских Тужилаштву БиХ да је истрага против Дудаковића већ завршена, али да „нико не смије да подигне оптужницу“, Барашин је рекао да „нема тог човјека против кога се не може подићи оптужница ако постоје чврсти докази“.

„Да ли имамо чврстих доказа против Дудаковића у овом тренутку не могу да откривам. Када је ријеч о предмету против Дудаковића и другим предметима ратног злочина они су изузетно компликовани и сложени“, нагласио је Барашин.

Предсједник Комисије за истраживање ратних злочина на подручју Бихаћа и Цазина Рифат Долић истакао је да Суд сигурно има довољно доказа, али да је у „случају Дудаковић“ ријеч о политици.

„Овдје се ради о политичком амбијенту и вољи суда да заврши истрагу. С обзиром на доказе које суд има, то је сасвим довољно за подизање оптужнице“, истакао је Долић.

Он сматра да су и Тужилаштво БиХ, а раније и Хашки трибунал оптерећени одређеним балансирањем у количини злочина и броју оних који ће одговарати за злочине.         „Мислим да је у тој рачуници и Aтиф Дудаковић, али сматрам да, на основу онога што сам и лично доставио суду и онога што је мени познато, Дудаковић не може избјећи да буде процесуиран за ратне злочине“, нагласио је Долић.

Руководилац Оперативног тима за тражење несталих лица РС Горан Крчмар навео је да је на територији која је била под контролом Петог корпуса Aрмије РБиХ, којим је командовао Дудаковић, у општинама Сански Мост, Петровац, Босанска Крупа и у региону према Мркоњићу, нестало 892 Срба.

„До сада смо пронашли и идентификовали 681 тијело, за 670 тијела имамо обдукциони налаз. Међу њима су и цивили и војска“, навео је Крчмар.

На територији која је била под контролом Петог корпуса, додаје Крчмар, пронађено је 15 масовних гробница. „Не знам шта више Тужилаштву БиХ треба, ако није довољно 892 несталих људи“, истакао је Крчмар.

Ostavi poruku