Dio država članica EU smatra da je predsjednik crnogorske Vlade i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović problematičan faktor na političkoj sceni, zbog čega bi veoma rado vidjeli drugog crnogorskog političara na čelu projekta pristupa Crne Gore Uniji, saznaje list „Dan“ iz diplomatskih krugova u Briselu.

List navodi da je riječ o Njemačkoj, Holandiji i Belgiji, ali i Španiji, Švedskoj, Francuskoj i Austriji, koje nisu sigurne da bi Crna Gora integrativni proces trebalo da nastavi na čelu sa aktulenim premijerom.

„Dan“ navodi da rukovodstva ostalih država članica EU ne smatraju da je Đukanović problematičan političar, ali da će se refleksije tih razlika pokazati u daljem procesu crnogorskih evropskih integracija, s obzirom da je već izvjesno da od statusa kandidata neće biti ništa do 2011. godine.

List dodaje da su razlog tome Đukanovićeva prošlost, povezanost sa kriminalom i ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, kao i neuspjeh njegove vlade da se obračuna sa korupcijom.

Sagovornik „Dana“, koji je želio da ostane anoniman, pojasnio je da rezerva dijela članica EU prema Đukanoviću nipošto ne znači i rezervu prema stranci na čijem je čelu ili ukupnoj orjentaciji da Crna Gora bude dio EU.

Ostavi poruku