Aktivisti sa turskog humanitarnog broda upotrebili su palice da bi se odbranili od napada izraelskih komandosa, ali su na kraju bii primorani da se predaju, nakon čega su vezani, izjavio je danas jedan aktivista.

„Ponižavali su nas“, izjavio je Ahmed Brahimi, Alžirac koji je bio na brodu „Mavi Marmara“, gdje se desio najveći okršaj tokom racije prije dva dana.

Devetoro civila je poginulo, što je izazvalo oštre osude iz čitavog svijeta i pritisak na Izrael da ukine blokadu Gaze.

Izrael tvrdi da su komandosi koji su se ukrcali na „Mavi Marmaru“ pucali u samoodbrani, nakon što su ih aktivisti napali palicama i noževima, te upotrebili dva pištolja koja su oteli vojnicima i potom ranili nekoliko pripadnika izraelskih snaga.

„Mi nismo bili naoružani. Nismo pošli tamo da se bijemo“, rekao je Brahimi, koji kaže da je bio koordinator alžirskog kontingenta u humanitarnom konvoju. On je dao izjavu telefonom iz Jordana, ubrzo nakon deportacije iz Izraela.

Brahimi kaže da je prvi napad komandosa počeo u vrijeme jutarnje molitve i da su humanitarni aktivisti upotrebili palice i sve što su mogli da nađu da bi se odbranili i zaustavili napad.

„Tokom drugog napada, uspjeli su da otmu mladog sina kapetana broda i tada smo morali da se predamo. Oduzeli su nam mobilne telefone i nisu nam dali da koristimo toalete. Vezali su nas, a neki su ležali na stomacima“, rekao je Brahimi.

On kaže da je vidio kako izraelski komandosi ispaljuju gumene metke, ali nije vidio upotrebu vatrenog oružja. Brahimi je dodao da su on i ostali aktivisti kasnije odvedeni sa broda u luku Ašdod i smješteni u pritvorni centar.

„Rekli su nam da potpišemo dokument na hebrejskom. Mi Alžirci odbili smo da potpišemo taj dokument zato što ne razumijemo hebrejski i, još važnije, zato što ne priznajemo Izrael“, rekao je Brahimi.

[slideshow id=4]

Ostavi poruku