Piloti poljskog aviona koji se srušio sa visokom državnom delegacijom dobili su više od deset automatskih upozorenja da povećaju visinu prije pada, pokazuje danas objavljeni transkript zvučnog zapisa iz kokpita.

Vlada premijera Donalda Tuska odlučila je da objavi transkript da bi ublažila medijske spekulacije o razlozima nesreće koja se dogodila 10. aprila. Tada su poginuli predsjednik Leh Kačinjski, najviši vojni komandanti, guverner centralne banke i brojni poslanici.

„Podigni, podigni, teren je ispred“, glasila je poruka automatskog sistema koja je ponovljena nekoliko puta prije pada.

Iz transkripta nije jasno zašto su piloti pokušali da podignu avion na veću visinu tek kada je bilo prekasno.

Jedan od pilota opsovao je kada je avion zakačio drvo, zbog čega se „tupoljev Tu-154“ okrenuo naopako. Posljednji snimljeni zvuk je psovanje neidentifikovane osobe u pilotskoj kabini.

Poljski mediji spekulisali su da je Kačinjski lično doprinio nesreći zahtjevom da piloti zanemare savjet ruske kontrole leta da ne pokušavaju slijetanje i potraže drugi aerodrom zbog loših vremenskih uslova.

U transkriptu nema dokaza za ovu teoriju, iako je tri minute prije pada zabilježena izjava da će neidentivikovana ženska osoba „biti nezadovoljna“. Nije jasno na koga se ova rečenica odnosi, niti kako glasi njen nastavak.

Petnaest minuta prije pada, piloti su obavijestili šefa poljskog diplomatskog protokola Marijuša Kazanu, koji je bio u kokpitu, da avion neće moći da sleti zbog guste magle, pokazuje transkript.

„Onda imamo problem“, odgovorio je Kazana. Nekoliko minuta kasnije on se vratio u pilotsku kabinu i rekao da predsjednik još nije odlučio šta piloti treba da urade.

Rusija, koja vodi sopstvenu istragu o nesreći kod Smolenska, predala je danas kopije snimaka iz pilotske kabine poljskom Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Originalni snimci iz crnih kutija ostaće u Rusiji do okončanja istrage.

Ostavi poruku