Među putnicima u turskom konvoju, koji je pokušao da probije izraelsku pomorsku blokadu u pojasu Gaze bio je i i državljanin BiH Jaser Mohamed Sabag /Yasser Mohamad Sabbagh/.

U Ambasadi BiH u Turskoj potvrdili su da Sabag nije među povrijeđenim i poginulim humanitarcima, ali da precizne informacije o njegovom stanju tek očekuju, pišu „Nezavisne novine“ u sutrašnjem broju.

„On je bio na jednom od brodova na kojem je bila humanitarna pomoć prikupljena u BiH i koja je trebalo da bude dostavljena građanima Gaze“, rekla je član organizacije „Međunarodni forum solidarnosti – EMMSUS BiH“ Dženana Šabić, u kojoj je bio angažovan i Sabag.

Sabagov sin Amar zatražio je od vlasti BiH da posredstvom amabasada u Turskoj i Izrealu prikupe informacije o sudbini njegovog oca i obezbijede njegovo prebacivanje u BiH.

„Nemamo potpune informacije, ali ono što znamo jeste da je na jednom od brodova koji su bili u konvoju bio i državljanin BiH sirijskog porijekla“, rekli su u Ambasadi Palestine u BiH.

Među putnicima su bili i jedno lice sa Kosova i tri iz Makedonije.

U Sarajevu je danas nekoliko stotina lica, uglavnom studenata iz islamskih zemalja koji studiraju u ovom gradu, protestovalo zbog napada izraelske vojske na, kako kažu, konvoj hrane koji je dopremao humanitarnu pomoć u Gazu.

Demonstranti su nosili zastave Palestine, Turske i BiH, a najavili su da će uskoro organizovati i masovnije proteste zbog stanja u Palestini.

Arapski mediji objavili su da je najmanje 16 lica ubijeno, a više od 30 ranjeno kada je izrelska vojska napala konvoj od šest brodova, tzv. Flotu slobode koja je prevozila oko 10 000 tona pomoći.

Portparol pres-službe izrelske vojske potvrdio je da je poginulo više od deset lica, te da su četiri komandosa povrijeđena u napadu.

Izrael je saopštio da je na vojnike pucano i da su napadnuti sa raznim naoružanjem, dok aktivisti navode da su vojnici ušli na brod pucajući. Incident se dogodio na oko 64 kilometra od obale u međunarodnim vodama.

[slideshow id=4]

Ostavi poruku