Konvoj brodova koji su bili meta napada izraelskih komandosa tokom plovidbe prema Gazi nije imao samo humanitarni motiv, izjavio je večeras zamjenik izraelskog ambasadora pri UN Danijel Kamron.

„Iako se to u medijima prikazuje kao humanitarna misija isporuke pomoći za Gazu, ova flota je bila sve osim humanitarne misije“, izjavio je Kamron u vrijeme trajanja vanredne sjednice Savjeta bezbjednosti UN o jutrošnjem događaju.

Kamron je upitao „kakvi humanitarni aktivisti koriste noževe, palice i ostalo oružje za napad na vojnike koji su se ukrcali na brod u skladu sa međunarodnim pravom“.

Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu rekao je u obraćanju u Savjetu bezbjednosti UN da je Izrael izgubio sav legitimitet poslije napada na humanitarni konvoj i pogibije najmanje devet ljudi.

Raciju koju su izveli izraelski komandosi osudili su i ambasadori 27 članica EU i zatražili sprovođenje nezavisne istrage o ovom događaju i okolnostima koje su dovele do njega.

Širom svijeta održane su demonstracije protiv akcije izraelskih snaga. Protestni skupovi održani su u Parizu, Londonu, Istambulu, Ankari, po gradovima skandinavskih zemalja i širom arapskog svijeta.

Ostavi poruku