SHARE

У Сарајеву је данас почео састанак којим се обележава деценија деловања Игманске иницијативе на ком учествују и председници Србије, Хрватске и Црне Горе, Борис Тадић, Иво Јосиповић и Филип Вујановић, као и чланови Председнисства Босне и Херцеговине, Харис Силајџић, Жељко Комссић и Небојсса Радмановић.

Josipovic-Silajdzic-2Тема 21. сесије Игманске иницијативе је унапрежење регионалне сарадње и заједничка европска будућност региона.

Према ранијим најавама у припреми је заједничка изјава, декларација чији ће текст бити усаглассен са лидерима четири државе.

Сарајевски скуп одржава се у тренутку деликатних односа земаља “дејтонског троугла”: дипломатске везе Београда и Загреба су у успону од доласка Иве Јосиповића на чело хрватске државе, док су се на релацији Београд-Сарајево догодиле нове турбуленције, које су кулминирале отказивањем посете Хариса Силајџића Србији.

Игманска иницијатива, основана 2000. године, представља покрет који обухвата виссе од 140 невладиних организација из Србије, Црне Горе, БиХ у Хрварске, а усмерена је на бржу нормализацију односа земаља потписница Дејтонског мировног споразума.

У програму Игманске иницијативе се наводи да она ради на нормализацији односа и помирења у “дејтонском троуглу”, користећи све ресурсе цивилног дијалога.

SHARE

Оставите одговор