SHARE

Предсједавајући Предсједништва БиХ Харис Силајџић оцијенио је данас у Сарајеву да је циљ Игманске иницијативе јасан и недосмислен, јер је усмјерен ка подршци и промоцији домаћег и регионалног дијалога у сфери политике, економије, образовања и културе.

Haris-Silajdzic-5“Наш циљ јесте и да олакшамо изградњу повјерења и демократских вриједности, те да подстакнемо наше четири земље, да што брже и квалитетније нормализујемо односе између БиХ, Србије, Црне Горе и Хрватске”, рекао је Силајџић, обраћајући се учесницима 21. сесије Игманске иницијативе.

Говорећи о актуелним питањима политике и економије у региону, он је додао да је данас потребан и дијалог о свим отвореним питањима, поготово о недостатку повјерења, као главном камену спотицања у региону.

“Повјерење је најбитнији фактор у нашим односима”, нагласио је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Силајџић је позвао руководства Србије, Црне Горе и Хрватске да што прије конкретизују идеје Игманске иницијативе и да оформе заједничке тимове на високом државном нивоу, који би радили на успостављању и уској сарадњи научно-истраживачких центара за разна поља људског дјеловања.

Изражавајући наду у успјех хуманистичких идеја које карактеришу Игманску иницијативу, он је рекао да се на овим просторима показало да се “силом ништа не може постићи”.

“Све то показује да је једино што нам остаје – дијалог, а за то нам је потребна концентрација квалитета и неразуђеност, те средиште знања и интеракције”, поручио је Силајџић и изразио увјерење да ће заједничка шанса, коју нуди концепт Игманске иницијативе, бити искориштена у региону на најбољи начин.

Правдајући своје одсуство раније преузетим обавезама, члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић, упутио је писмо учесницима 21. сесије Игманске иницијативе у којем изражава извињење што лично не присуствује овом скупу пожеливши успјешан рад.

“Идеје Игманске иницијативе наишле су на подршку код свих прогресивних снага у региону, јер су биле добровољне, практичне и животно потребне грађанима БиХ, Србије, Црне Горе и Хрватске”, оцијенио је Радмановић.

Добродошлицу у Сарајево и ефикасан рад сесије Игманске иницијативе пожелио је и градоначелник Сарајева Алија Бехмен, док је шеф Делегације Европске комисије у БиХ Димитрис Куркулас у свом обраћању нагласио да је “регионална сарадња важан темељ, не само за БиХ, него и за регион у цјелини, на путу ка европским интеграцијама”.

Копредсједавајући Игманске иницијативе из све четири земље истакли су у својим говорима значај хуманистичких идеја и залагање за заједнички и компромисни приступ рјешавању свих отворених проблема у региону.

SHARE

Оставите одговор