Pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora na Blajburškom polju danas je obilježena 65. godišnjica pogibije hrvatskih civila, domobrana i pripadnika ustaških jedinica tadašnje Nezavisne države Hrvatske, ubijenih na kraju Drugog svjetskog rata.

ustase-1Na komemoraciji su nošena ustaška obilježja, iako je austrijska policija prije nekoliko dana saopštila da je zabranjeno nošenje bilo koje vrste odora ili znakova koja se mogu dovesti u vezu sa obilježjima „vojske Sile osovine“.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ivan Jarnjak rekao je da Blajburg nije mjesto politizacije već mjesto na kojem se odaje počast svim nevinim žrtvama koje su stradale u, kako je rekao, bezumnom ludilu fašističkog i komunističkog, ideološkog i rasističkog nasilja.

On je rekao da narod koji ne poznaje svoju prošlost, nema ni sigurnu budućnost.

„Samo na tome možemo osigurati da više nikada Hrvat ne digne ruku na Hrvata i na slobodu suverene Republike Hrvatske, koja je dijelo cijelog hrvatskog naroda. Zbog toga treba prestati raspirivati staru i stvarati novu mržnju te manipulisati s nevinim žrtvama s jedne i s druge strane“, rekao je Jarnjak.

Počast poginulima u ime Počasnog blajburškog voda odao je Vice Vukojević, u ime Islamske zajednice u Hrvatskoj hadži Idriz efendija Bešić, te Velimir Jukić u imE, kako prenose hrvatski mediji, Parlamentarne skupštine BiH.

Svečanu misu predvodio je sisački biskup Vlado Košić koji je naglasio da je crkva uvijek bila na strani ugroženih, te da svi mrtvi imaju pravo na grob i istinu o svome stradanju.

Ostavi poruku