SHARE

Међународна полицијска агенција (Интерпол) објавила је упозорење за хапшење Драгана Васиљковића познатијег као капетан Драган, kapetan draganдок аустралијска савезна полиција и даље наставља потрагу за њим, јавили су данас аустралијски медији.

Усљед страховања да је капетан Драган можда успио да “прође кроз полицијску мрежу” влада Србије је потврдила да ће уколико се појави у тој земљи бити и процесуиран.

Васиљковић је посљедњи пут виђен 29. марта када је био у згради Вишег суда, али је нестао након доношења одлуке 30. марта да може бити изручен у Хрватску гдје би био суочен са оптужбама које га терете за ратне злочине почињене током сукоба деведесетих година прошлог вијека

Портпарол аустралијске савезне полиције рекао је јуче да хрватске, а не аустралијске власти треба да упуте захтјев за хапшење Васиљковића, који је познат и као Данијел Снеден, на основу потјернице издате 2006. године од суда у Шибенику.

Хрватски налог за хапшење објављен је након што је аустралијски дневник “Аустралијен” писао да се Васиљковић вратио у Перт гдје ради као инструктор голфа.

Хрватска влада је потврдила да би Васиљковић, уколико побјегне из Аустралије, могао да буде ван домашаја њиховог правосуђа.

Замјеник главног тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић рекао је медијима у Србији да уколико се Васиљковић појави у Србиији да ће бити одмах бити изведен пред тужиоца.

Према његовим ријечима, случај против Васиљковића може бити покренут и у Београду уколико Хрватска преда доказе које посједује о капетану Драгану под билатералним споразумом између двије земље.

Драган Васиљковић живио је у Перту и радио као инструктор голфа, када га су га у јануару 2006. године ухапсили припадници аустралијске федералне полиције на основу захтјева за изручење из Хрватске.

Провео је три године у затвору “Паркли” у Сиднеју, али је ослобођен у септембру 2009. године након што му је Федерални суд одобрио излазак на слободу како би се жалио на одлуку нижег суда да буде изручен Хрватској.

Снеден је у Аустралију емигрирао када је имао 14 година и служио је у аустралијским резервним снагама. Почетком деведесетих година 20. вијека вратио се у бившу СФРЈ, како би се у Крајини борио на српској страни.

Капетан Драган је као командант добровољачких јединица у Хрватској оптужен за ратне злочине почињене над заробљеним припадницима Хрватске војске и хрватске полиције у Книну, у љето 1991. године, и у селу Брушка код Бенковца у Далмацији у фебруару 1993. године. Васиљковић негира све оптужбе.

SHARE

Оставите одговор