Američki predsjednik Barak Obama i njegov ruski kolega Dmitri Medvedev saglasni su da su Vašington i Moskva blizu postizanja novog sporazuma o nuklearnom razoružanju, saopšteno je iz Kremlja.

Nuklearno-oruzje-1Obama i Medvedev su u sinoćnjem telefonskom razgovoru izrazili zadovoljstvo procesom razgovora i priprema za novi sporazum, navodi se u saopštenju.

„Tokom razgovora je naglašeno da je moguće već sada odrediti tačan datum za podnošenje nacrta sporazuma šefovima država na potpis“, navodi se u saopštenju, ali nije bez preciziranja datuma.

Medvedev i Obama saglasili su se da daju dodatne instrukcije svojim delegacijama radi finalizacije sporazuma.

Američki i ruski pregovarači razgovarali su nekoliko puta u Ženevi o nasljedniku Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja /START/ iz 1991. godine, a koji je istekao u decembru.

Portparol američkog savjeta bezbjednosti Majk Hamer ocijenio je razgovor dva predsjednika kao veoma sadržajan i dobar tokom kojeg je razmotren napredak pregovora u Ženevi.

„Rezultati njihovog razgovora su ohrabrujući i oba lidera žele što prije da sklope sporazum“, rekao je on.

Američki državni sekretar Hilari Klinton razmatraće ovo pitanje sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovim tokom posjete Moskvi u četvrtak i petak.

Ostavi poruku