Naslovna Vijesti Generalni štrajk ponovo paralisao Grčku

Generalni štrajk ponovo paralisao Grčku

0

Radnici grčkih državnih službi i javnog saobraćaja stupili su danas u drugi generalni štrajk od kada je Vlada objavila mjere štednje.

Avionski saobraćaj je obustavljen, škole i bolnice zatvorene su na 24 časa, a ne rade ni lučke službe. Poziv na generalni štrajk uputila su dva najveća grčka sindikata, prenosi Bi-Bi-Si.

Vlada navodi da razumije nezadovoljstvo građana zbog povećanja poreza i smanjenja plata, ali odbija da odustane od plana.

Očekuje se da će se protestima pridružiti i zaposleni u policiji, vatrogasnoj službi i carini.

Šef udruženja grčkih poslodavaca optužio je štrajkače da pokušavaju da od Grčke naprave dobrotvorno društvo. Tokom prethodnog radničkog protesta izbili su sukobi demonstranata i policije.

Grčki deficit trenutno je na nivou od 12,7 odsto, što višestruko premašuje limit od tri procenta, koji važi za članice evrozone.

Kao rezultat, Vlada je uvela niz mjera štednje, od smanjenja plata državnih službenika i zamrzavanja penzija, do povećanja poreza.

Današnji štrajk organizovali su najveći sindikat privatnog sektora GSEE i njegov sestrinski sindikat za javne službe ADEDI, koji zajedno okupljaju polovinu od pet miliona grčkih radnika.

Sindikati tvrde da će plan štednje, koji ima podršku EU, samo nanijeti štetu siromašnima i pogoršati stanje u zemlji koja se već nalazi u problemima usljed recesije.

Exit mobile version