Naslovna Vijesti „Smrznute“ snage Kosova

„Smrznute“ snage Kosova

0

Kfor „zamrzao“ odnose sa Bezbednosnim snagama Kosova, pošto su pripadnici te formacije nosili oružje tokom parade posvećene proslavi godišnjice Oslobodilačke vojske Kosova. „Mora da je reč o nesporazumu“, smatra Sejdiu.

Međunarodne snage na Kosovu Kfor zamrzle su odnose s Bezbednosnim snagama Kosova, pošto je počasna garda BSK-a nosila oružje tokom aktivnosti u okviru trodnevne manifestacije „Epopeja Oslobodilačke vojske Kosova“ u Prištini.

Portparol Kfora Hans Peter Buh rekao je da se „institucije Kosova nisu pridržale sporazumu da tokom jučerašnje manifestacije pripadnici počasne garde ne nose oružje“.

„Imali smo sporazum sa institucijama Kosova da tokom jučerašnje manifestacije ne bude oružja. Kad smo pogledali televiziju tokom podneva, videli smo da oni nose oružje. Kfor je odlučio da do daljnjeg ne nastavi podršku i obuku BSK“, rekao je Buh za Televiziju Kosova.

Buh je rekao da „trenutno s BSK nema saradnje i da će se u budućnosti videti kako će ići stvari“.

„Zavisi od razgovora koliko će se ublažiti ova situacija jer smo izgubili poverenje“, rekao je Buh.

Manifestacija „Epopeja Oslobodilačke vojske Kosova“ održava se pod patronatom premijera Kosova Hašima Tačija.

Zamenik premijera Hajredin Kuči je rekao da „nastala situacija treba da se razjasni“, ali je dodao da „niko ne može da traži od Kosova da se ne ponaša kao suverena država“.

„Kosovo je suverena i nezavisna država i kao takva ima i svoje institucije, uključujući i BSK“, rekao je Kuči i dodao da „institucije Kosova odlično sarađuju s Kforom i da su zahvalne doprinosu Kfora bezbednosti Kosova“.

Bezbednosne Snage Kosova su formirane prošle godine, kao treća faza demilitarizacije OVK. Albanski gerilci su, sporazumom sa Kforom, simbolično predali deo naoružanja i formirali Kosovski zaštitni korpus, kojim su listom komandovali bivši šefovi OVK, uključujući Agima Čekua, Ramuša Haradinaja i Sulejmana Selimija, poznatog i pod ratnim nadimkom „Sultan“.

Prošle godine KZK je raspušten, a izvestan broj pripadnika tih snaga prekomandovan je u novu formaciju. Od početka procesa demilitarizacije OVK vode se ozbiljne rasprave ko uopšte kontroliše te jedinice i čemu one, u stvari, služe.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version