Naslovna Vijesti NATO na ivici ambisa

NATO na ivici ambisa

1

Nekadašnji generalni sekretar NATO Džordž Robertson ocijenio je da se Sjevernoatlantski savez nalazi na ivici ambisa, dok je svijet zahvaćen sve većim nezadovoljstvom i previranjima.

„Jedino otvoren i pošten razgovor može da nas spasi od propasti“, rekao je Robertson na ovonedjeljnom godišnjem skupu članova Atlantskog savjeta Sjedinjenih Država, održanom u rezidenciji njemačkog ambasadora u Vašingtonu.

Robertson je ocijenio da bi misija u Avganistanu mogla da doživi neuspjeh, prenio je „Glas Amerike“.

„Odluka Danske, od pre dvije nedjelje, da okonča svoje učešće u Avganistanu i najava Kanade da će učiniti to isto, najavljuju težak momenat. Ako ova dva energična saveznika žele da se povuku, pored zemalja koje već doprinose manje nego što bi trebalo, i drugih koje takođe misle da mogu da izbjegnu jednoglasnu odluku, šta drugo može da se kaže nego da je riječ o krizi“, rekao je Robertson.

Robertson je kritikovao lidere NATO što evropskoj javnosti, koja se sve više okreće protiv operacije u Avganistanu, ne objašnjavaju zašto je pobjeda u Avganistanu bitna za mir i bezbjednost, te povukao paralelu sa kampanjom NATO protiv SR Jugoslavije na Kosovu 1999. godine.

„Nismo pobjedili zbog naše superiorne vojne moći nego zato što ni u jednom trenutku nismo razmišljali o porazu. Uvjerili smo /bivšeg predsjednika SR Jugoslavije Slobodana/ Miloševića i njegove generale da nećemo odustati. Naša kampanja je bila i vojna i informativna. Pridobili smo svjetsku javnost jednostavnim svakodnevnim porukama“, rekao je Robertson.

On je naveo da je u Avganistanu neprijatelj taj koji koristi medije protiv Zapada.

„Taliban gleda i posmatra, superiorno koristeći stare i nove medije. Oni tempiraju svoje napade improvizovanim eksplozivnim napravama računajući na krhku podršku naše javnosti“, rekao je Robertson.

On je istakao da je činjenica da NATO u Avganistanu može da uspije, ali i da doživi poraz.

„To zavisi od naše volje“, poručio je Robertson, koji je dužnost generalnog sekretara NATO obavljao od 1999. do 2004. godine.

1 KOMENTAR

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version