Više hiljada radnika iz BiH ostaće bez posla u Sloveniji, dok će oni koji su planirali da se zaposle u toj zemlji morati da potraže novi posao nakon što je zvanična Ljubljana obustavila zapošljavanje stranaca, među kojima su daleko najbrojniji građani BiH, pišu „Nezavisne novine“.

Posao-1U Sloveniji odluku o privremenoj zabrani izdavanja dozvola za zapošljavanje stranaca na sezonskim poslovima pravdaju potrebom zapošljavanja vlastite radne snage i ističu da je broj nezaposlenih u toj zemlji porastao na više od 100 000, a da bi tokom godine mogao biti povećan i za 25 odsto.

Prema podacima iz 2008. godine, u Sloveniji je bilo zaposleno više od 80 000 stranih radnika, među kojima čak 47 500 iz BiH. Oni su bili angažovani na povremenim i stalnim poslovima u građevinarstvu, metaloprerađivačkoj, mehaničarskoj i drvoprerađivačkoj industriji.

Najviše stranih sezonskih radnika je na građevinskim poslovima, koji trenutno trpe zbog niskih temperatura i recesije u toj djelatnosti, a više od polovine zaposlenih u tom sektoru su državljani BiH.

Domaći preduzetnici koji imaju poslove i u Sloveniji, iako još nisu upoznati s odlukom slovenačke Vlade, nisu iznenađeni najnovijom mjerom i ističu da je građevinski sektor u Sloveniji u totalnom kolapsu i da su konstantno prisutna otpuštanja.

Ekonomisti ocjenjuju da bi talas povratka radnika iz Slovenije mogao značajno uticati na povećanje broja nezaposlenih u BiH.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Ranko Milić smatra da bi „pritisak“ radnika iz BiH sa slovenačkog tržišta mogao biti toliko jak da prouzrokuje socijalnu nestabilnost u BiH i dodaje da je odluka Vlade Slovenije kontraproduktivna.

„Umjesto rješenja problema nezaposlenih Slovenci će ovom mjerom napraviti još veći problem, jer naprosto nemaju vlastitih zidara, tesara i armirača, niti Slovenci, čak i oni koji su ostali bez posla, to žele da rade“, tvrdi Petrušić.

U Agenciji za rad i zapošljavanje BiH, koja je ranije saopštavala broj radnika iz BiH koji se domaćim službama prijavio po osnovu prestanka radnog odnosa u inostranstvu, sada tvrde da ne raspolažu tim podacima.

Ostavi poruku