Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun pozvao je na prikupljanje pomoći za zemljotresom razoren Haiti u vrednosti od 1,44 milijarde dolara, što je do sada najveći iznos koji je svetska organizacija prikupljala za neko područje pogodjeno katastrofom.

Haiti-2

„Veoma je važno da zaista pomognemo narodu Haitija na duži period, da ponovo izgradi zemlju na bolji način. To je u ovom trenutku naša moralna obaveza“, istakao je generalni sekretar UN.

On je na sastanku sa diplomatama zemalja članica UN objasnio da je za jednogodišnji projekat već prikupljeno oko 672 miliona dolara, ali da je potrebno još 768 miliona dolara, naročito uoči sezone obilnih kiša i oluja, javila je japanska agencija Kjodo.

Procenjuje se da je skloništa i osnovne higijenske uslove potrebno obezbediti za oko 1,2 miliona ljudi, dok za najmanje dva miliona stanovnika ove ostrvske zemlje treba obezbediti hranu.

Predvidjeno je da nova sredstva, izmedju ostalog, budu iskorišćena za oživljavanje poljoprivrede, obezbedjivanje telekomunikacijskih mreža, upravljanje kampovima za raseljena lica, poboljšanje ishrane, naveo je AP.

Generalni sekretar UN je, takodje, rekao da će UN 31. marta u svom sedištu u Njujorku održati medjunarodnu donatorsku konferenciju za prikupljanje pomoći Haitiju.

Svetska organizacija je do sada najveću pomoć od 1,41 milijardu dolara zatražila nakon cunamija u Indijskom okeanu 2004. godine, koji je odneo preko 230.000 života u desetak zemalja.

Ostavi poruku