Policajci bošnjačke nacionalnosti u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo izjašnjavaju se kao Srbi, Hrvati i ostali čime se smišljeno kreira slika koja je potrebna sarajevskim vlastodršcima, izjavili su policajci srpske nacionalnosti zaposleni u ovom ministarstvu.

Stop-policija-2Iako u MUP-u Kantona Sarajevo kažu da je oko 75 odsto službenika ovog ministarstva bišnjačke nacionalnosti, srpski policajci u Kantonalnom MUP-u rekli su za banjalučki „Fokus“ da su Bošnjaci zastupljeni sa više od 95 odsto, a da se u devet sarajevskih opština na rukovodećim mjestima policijskih uprava nalaze Bošnjaci, koji otvoreno podržavaju politiku SDA.

„Navodna multietičnost pravda se time da je Željko Mijatović ministar, inače kadar SDA. Međutim, poznato je da je njegova uloga u odlučivanju o kadrovskim pitanjima, posebno u dijelu postavljanja nebošnjačkog kadra, minorna“, istakli su srpski policajci, koji su željeli da ostanu anonimni.

Prema njihovim riječima, postoje visokoobrazovani kadrovi srpske i hrvatske nacionalnosti, koji ispunjavaju sve uslove za napredovanje, ali se to ne poštuje i svjesno zanemaruje, što potvrđuje i podatak da je među 66 pripadnika MUP Kantona Sarajevo, koji su nedavno postali mlađi inspektori, samo dvoje Srba i petoro Hrvata.

Oni ističu iritantne primjere neprofesionalnog ponašanja pojedinih policijskih rukovodilaca bošnjačke nacionalnosti, koji se, kako tvrde, u službenim prostorijama služe vjerskim muslimanskim pozdravima.

„Riječ je o smišljenom degradiranju i očiglednoj diskriminaciji službenika srpske nacionalnosti“, navode sagovornici „Fokusa“.

Šef Odsjeka za odnose sa javnošću u Kantonalnom MUP-u Irfan Nefić rekao je da postoji namjera da se nacionalna struktura uskladi sa rezultatima popisa iz 1991. godine te da, kako kaže, nisu zadovoljni trenutnim nacionalnim balansom.

„Od ukupnog broja zaposlenih službenika, oko 75 odsto izjašnjavaju se kao Bošnjaci, oko sedam odsto kao Hrvati i oko 11 odsto kao Srbi, dok se oko 7,5 odsto izjašnjavaju kao ostali“, ostakao je Nefić.

Ostavi poruku