Više od 15 000 američkih, britanskih i avganistanskih vojnika pokrenuli su najveću ofanzivu u Avganistanu od zbacivanja talibana sa vlasti 2001. godine, javila je mreža Bi-Bi-Si.

Afganistan-3Vojnici uz pomoć helikoptera napadaju talibanske gradove Mardža i Nad Ali u provinciji Helmand kako bi ponovo uspostavili kontrolu vlade u toj oblasti.

NATO je saopštio da je u gradu Mardža smještena najveća zajednica gerilaca od oko 1 000 ljudi.

Mnogi mještani pobjegli su prije početka operacije „Moštarak“.

NATO je podijelio letke u oblasti upozoravajući na predstojeću ofanzivu kako bi se smanjile civilne žrtve.

Komandant NATO general Nik Karter rekao je mreži Bi-Bi-Si da su prve akcije prošle dobro.

„Bilo je veoma uspješno. Još uvijek nije bilo gubitaka među međunarodnim snagama, “ rekao je on.

Talibani su u međuvremenu pripremili odbranu i postavili na hiljade mina na putevima na kojima očekuju dolazak vojnika.

Operaciju „Moštarak“ vode američki marinci, ali je uključeno i oko 4 000 britanskih vojnika uz pomoć Kanađana, Danaca i Estonaca.

U operaciji, koja je početla rano jutros, učestvuje više od 4 000 američkih marinaca, 1 500 avganistanskih i 300 američkih vojnika.

Ovo je prvi put da su i avganistanske snage aktivno učestvovale u planiranju operacije i podijeliće teret sukoba.

Više od 1 900 avganistanskih policajaca obezbjediće podršku vojnicima, a okupljen je i veliki broj avganistanskih administratora.

„Mi smo u ovome zajedno. Planirali smo zajedno, borićemo se zajedno i pobijedićemo zajedno. Avganistanci sa saveznicima, vojnici sa civilima, vlada sa svojim narodom“, rekao je komandant britanskih snaga u Helmandu brigadni general Džejms Kauen.

Odluka da se uđe u Mardžu dio je napora da se osigura oko 320 kilometara puta sa više gradova duž rijeke Helmand, koji prolazi kroz Kandahar u prvcu granice sa Pakistanom.

Vjeruje se da je ova ofanziva politički važna za Vašington jer je ovo daleko najveća operacija od kada je američki predsjednik Barak Obama najavio veliku čistku u decembru i povećanje broja američkih vojnika u toj zemlji za 30 000 na skoro 100 000 vojnika.

Mardža, koja leži u zelenoj zoni Helmanda, oblasti koja se navodnjava i obiluje vegetacijom i poljoprivrednnim zemljištem, u centru je talibanske aktivnosti i uzgoja opijuma.

Kada se oblast osigura NATO se nada da će dopremiti pomoć i ponovo uspostaviti javne službe u toj oblasti.

Cilj je dobiti podršku oko 125 000 ljudi koji tamo žive i spriječiti talibane da ponovo uzmu kontrolu u svoju ruke.

Ostavi poruku