Ukrajina će dozvoliti Rusiji da ostavi svoju crnomorsku flotu u luci Sevastopolj i nakon 2017. godine, rekao je novoizabrani ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič ruskoj televiziji.

crnomorska-flotaJanukovič, lider opozicije, koji je na izborima prošlog vikenda pobijedio premijera Juliju Timošenko, rekao je da želi da poboljša „gasne“ odnose sa Rusijom i da namjerava da oživi ideju stvaranja konzorcijuma koji će omogućiti Moskvi da bude ko-upravitelj ukrajinskih gasovoda.

„Ukoliko se oformi konzorcijum Rusija i EU imaće pristup kontroli i upravljanju sistema transporta gasa i time dobiti garancije o energetskoj bezbjednosti“, rekao je Janukovič.

On je dodao da će to u potpunosti odgovarati Ukrajini jer neće izgubiti količinu tranzitnog gasa i time će se ostvariti ekonomski interesi Kijeva.

Ukrajina u potpunosti zavisi od ruske energije dok je Moskvi stalo da zadrži svoju flotu u Sevastopolju, jednoj od najvećih ruskih baza u inostranstvu, što se vidi kao garancija da Kijev neće ući u NATO, a što je svojevremeno najavio odlazeći predsjednik Viktor Juščenko.

„Moramo da se vratimo prijateljskom formatu naših odnosa i da radimo na dobrobit naših zemalja“, rekao je Janukovič državnoj televiziji „Vesti-24“.

On je dodao da je veoma važno da se prostudiraju mnoga pitanja u „jednom paketu“, ne odbacujući mogućnost da crnomorska flota ostane u Sevastopolju i nakon 2017. godine.

Mnogi analitičari kažu da Janukovič mora da ponudi Moskvi ustupke kako bi Rusija smanjila cijene gasa Ukrajini.

Janukovič je ponovio da će pokušati da ubijedi Moskvu da ne gradi nove gasovode kako bi smanjila tranzit gasa kroz Ukrajinu.

Kao jedno od rješenja je prijedlog Kijeva da Moskva i EU zajedno upravljaju ukrajinskim gasovodima čime bi se povećalo snabdijevanje i izbjegli sporovi koji su doveli do prekida isporuke prošle godine, ne samo Ukrajini već i većem dijelu Evrope, koja u velikoj mjeri zavisi od ruskih energenata.

Moskva je predložila da poveća protok gasa preko Ukrajine ukoliko joj se dozvoli da ko-upravlja gasovodima, ali je Ukrajina usvojila zakon o zabrani privatizacije gasovoda.

Moskva je od tada odlučila da poveća isporuke zaobilazeći Ukrajinu i gasne krize dvije zemlje samo su ubrzale ključne projekte gasovode Sjeverni i Južni tok, kojima će se isporučivati gas ipod Baltičkog i Crnog mora sjevernoj i južnoj Evropi.

Ostavi poruku