Kinesko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je administraciju u Vašingtonu da odmah obustavi planove za susret američkog predsednika Baraka Obame sa tibetanskim duhovnim vodjom Dalaj lamom, predvidjen za 18. februar.

tibet

„Kina se oštro protivi poseti Dalaj lame SAD i kontaktima američkih zvaničnika sa njim kako ne bi došlo do daljeg pogoršavanja odnosa izmedju dve zemlje“, prenela je noćas državna agencija Sinhua saopštenje kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

„Pozivamo američku stranu da u potpunosti švati veliku osetljivost pitanja vezanih za Tibet, da poštuje svoju opredeljenost za priznavanje Tibeta kao dela Kine i protivljenje ‘nezavisnosti Tibeta'“, izjavila je portparolka ministarstva Ma Džaosu.

Bela kuća je juče saopštila da će se predsednik SAD Barak Obama sastati sa tibetanskim duhovnim liderom Dalaj lamom 18. februara.

Obama će razgovarati sa Dalaj lamom uprkos upozorenjima Kine da bi to moglo da dovede do dodatnog zatezanja američko-kineskih odnosa, s obzirom da Peking duhovnog vodju Tibetanaca smatra separatistom, prenela je agencija Rojters.

„Dalaj lama je medjunarodno priznat verski lider i zastupnik prava Tibetanaca i predsednik Obama se nada prijatnom i konstruktivnom dijalogu sa njim“, rekao je u četvrtak portparol Bele kuće Robert Gibs.

Obama je sastanak sa tibetanskim duhovnim vodjom odlagao dok se najpre ne sastane sa kineskim državnicima, što je učinio tokom azijske turneje u novembru prošle godine.

Sastanak Obame i Dalaj lame povećava opasnost da Kina opstruira napore SAD u nekim drugim područjima, poput recimo glasanja u Savetu bezbednosti UN za uvodjenje dodatnih sankcija Iranu zbog nuklearnog programa te zemlje, ocenjuje Rojters.

Gibs, medjutim, smatra da su SAD i Kina, kao prva, odnosno treća svetska privredna sila, „dovoljno zrele“ da pronadju zajednički jezik za rešavanje problema od obostranog interesa uprkos neslaganju o ovom pitanju.

Raniji američki predsednici, uključujući Obaminog predhodnika Džordža Buša mladjeg, imali su susrete sa Dalaj lamom, izazivajući oštre proteste iz Pekinga, ali bez većih posledica.

Dalaj lama od 1959. godine živi u egzilu u Indiji. Kina tvrdi da je dalaj lama, koji je dobitnik Nobelove nagrade za mir (1989), separatista sklon nasilju, dok on kaže da samo želi da njegova domovina Tibet dobije istinsku autonomiju.

Ostavi poruku