БиХ је територијално разграничена међуентитетском линијом и у складу са принципима Дејтонског споразума, а власник територије је и власник имовине која се на њој налази, рекао је члан Комисије за државну имовину из РС Никола Ковачевић који је укључен у анализу резултата пописа који је урадио тим ОХР-а.

Nikola-Kovacevic-1„Немогуће је разговарати о расподјели имовине која је већ територијално подијељена, већ само о уступку дијела потребног за функционисање надлежности БиХ“, рекао је Ковачевић за „Глас Српске“.

Он је истакао да Савјет министара БиХ треба да искаже која је имовина потребна за функционисање Уставом загарантованих надлежности БиХ, те да са владама ентитета направи споразум о уступању имовине за те потребе, те да ће чланови комисије из РС то предложити Влади РС на разматрање.

Ковачевић је додао да ће Министарство правде РС припремити свеобухватну информацију о попису државне имовине који је урадио ОХР са приједлогом закључака.

Он истакао да попис који је извршио ОХР не одговара правом стању.

„Савјесни купци имовине који су стекли власништво над некретнинама не треба да брину због пописа ОХР-а по којем је већина општинске имовине или привредних субјеката пописана као државна. Ту се јавио проблем што они који су стварни власници имовине нису уписани у земљишне књиге које у РС нису ажуриране због тога што је у бившој СФРЈ друштвено власништво било негација стварног власништва“, истакао је Ковачевић.

Он је појаснио да ранији закони, који су регулисали упис права произведених из друштвеног власништва, нису имплементирани и није вршена укњижба у земљишне књиге.

„Тако у земљишним књигама имамо општенародну имовину која је настала законима из 1945. године када је извршено претварање приватног у државно власништво, а по преласку на посебно самоуправљање држава је задржала власништво, а на привредне субјекте пренијела право коришћења“, појаснио је Ковачевић.

Он је додао да ни послије доношења новог закона то се није завело у земљишним књигама, а 1973. године држава се одрекла права власништва у корист привредних субјеката и пренијела право располагања на друштвено правна лица односно предузећа.

Према његовим ријечима, ни то није проведено у земљишним књигама тако да су оне потпуно неажуриране.

„Једина добра страна пописа који је урадио ОХР је да се уведе фактичко стање у земљишне књиге“, оцијенио је Ковачевић.

Ostavi poruku