Predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev odobrio je novu vojnu doktrinu kojom se širenje NATO-a smatra nacionalnom prijetnjom.  Ova doktrina podrazumijeva da širenje NATO-a na zemlje Istočne Evrope i američki plan da u Evropi postavi antiraketne sisteme ugrožavaju nacionalnu bezbjednost Rusije, iako, s druge strane, sadrži tvrdnju da je mogućnost nuklearnog konflikta sve manja.

Dimitrij-Medvedev-1Pošto ruskoj konvencionalnoj vojsci nedostaje moderna oprema i prolazi kroz tešku reformu obrazovanja profesionalnih oružanih snaga, Moskva računa na svoj nuklearni arsenal kao na posljednje sredstvo kojem bi pribjegla, objavljeno na veb sajtu Kremlja.

U doktrini se navodi da širenje oružja za masovno uništenje i države koje posjeduju nuklearno oružje predstavljaju posebnu opasnost, dok se izgradnja i razmještanje strateških antiraketnih sistema koji podrivaju globalnu stabilnost vide kao prijetnja.

Smjernice nove doktrine ne slijede ideju koju je prošle godine iznio sekretar Savjeta za bezbjednost, Nikolaj Petrušev, da je korišćenje nuklearnog oružja dozvoljeno u regionalnim sukobima.

„Neki pametni ljudi nadglasali su one koji žele da šire strah od ruskog nuklearnog oružja“, rekao je vojni analitičar Aleksandar Golts.

Rusija je 2008. godine vodila petodnevni rat sa Gruzijom, a prema novoj doktrini, i dalje bi mogla da bude suočena sa prijetnjom regionalnih sukoba i lokalnih ratova.

Vlasti u Moskvi saopštile su da su zabrinute zbog plana Vašingtona da na teritoriji Rumunije razmjesti raketne presretačke sisteme i da očekuju objašnjenje takve odluke.

Odluku je donio američki predsjednik, Barak Obama, pošto je prethodno odbacio plan bivše administracije o razmještanju dijelova antiraketnog štita u Poljskoj i Češkoj, čemu se Rusija oštro protivila.

Nova doktrina usvojena je u trenutku u kome Moskva i Vašington pokušavaju da usaglase novi bilateralni sporazum o smanjenju strateškog nuklearnog naoružanja, kao zamjenu za START 1, čija je važnost istekla u decembru.

Ostavi poruku