Предсједник Демократске странке Србије Војислав Коштуница изјавио је да нико нема право да на Србију, Републику Српску и српски народ стави жиг одговорности да је у њихово име почињен злочин.

Vojislav-Kostunica-2„Ово је тренутак када Србија уместо што подрива Републику Српску, треба управо са Републиком Српском да се договори о заједничком тексту декларације којом би се без разлике осудили сви злочини на простору некадашње Југославије и која би истовремено била усвојена у Београду и Бањалуци“, поручио је Коштуница у писаној изјави достављеној медијима.

Он је оцијенио да је „неморална и нечовечна политика која пут у Европу утире преко раздвајања мртвих и омаловажавања невиних српских жртава, те да такав пут не води никуд осим у понижавање сопственог народа“.

„Ако Скупштина Србије уместо једне декларације којом се осуђују сви ратни злочини треба да донесе неку посебну декларацију, онда би то требало да буде декларација о Јасеновцу где је извршен геноцид над нашим народом“, истакао је Коштуница.

Он је нагласио да онај ко је било гдје починио ратни злочин има име и презиме и мора да одговара, а да се свакој невиној жртви, ма које вјере била, „мора поклонити и одати поштовање“.

Ostavi poruku