На ширем подручју Тузланског кантона и Брчко дистрикта БиХ рано јутрос почело је провођење оперативне полицијске акцијеvehabije „Свјетлост“ у којој учествује око 600 полицијских службеника са више десетина возила и пратеће опреме из свих полицијских агенција у БиХ, те главни тужилац и два тужиоца Тужилаштва БиХ.

Акција се проводи на основу аката и наредби Тужилаштва БиХ и Суда БиХ, а с циљем откривања и кривичног процесуирања особа осумњичених за кривична дјела угрожавање територијалне цјелине БиХ, напада на уставни поредак БиХ и изазивање националне, расне или вјерске мржње, раздора и нетрпељивости.

Тужилаштво БиХ је саопштило да се активности у оквиру оперативне акције „Свјетлост“ проводе на ширем локалитету Брчко дистрикта и Тузланског кантона, у мјесту Горња Маоча, са циљем проналажења предмета и трагова кривичних дјела важних за кривични поступак.

Ова акција највећа је удружена полицијска акција у постдејтонској БиХ и у њој учествују службеници ОСА БиХ, те полицијски службеници Граничне полиције, Службе за послове са странцима, Државне агенције за истраге и заштиту /СИПА / , МУП-а РС, Полиције Брчко дистрикта БиХ, Федералне управе полиције, Управе полиција кантоналних министарстава унутрашњих послова у ФБиХ, као и представници мисије ЕУПМ -а у БиХ.

Акцијом координишу и руководе Заједнички штаб полицијских агенција у оквиру акције „Свјетлост“, са сједиштем у Брчком, на челу са директором Федералне управе полиције, главним тужиоцем Тужилаштва БиХ и тужиоцима Посебног одјељења за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ.

Из Тужилаштва поручују да ће јавност добити више информација о овој акцији по њеном окончању.

Ostavi poruku