Двадесетшестогодишња дјевојка из Бањалуке погинула је данас у лавини на Јахорини на дијелу стазе забрањеном за скијање, док је лакше повријеђен дјечак, потврдио је Срни руководилац Горске службе спасавања Олимпијски центар Јахорина Мирослав Калем.

Jahorina-2Он је рекао да је до несреће дошло око 14.00 часова, када се кривицом скијаша, који су били на неуређеном дијелу стазе гдје је забрањено скијање, покренуо један дио лавине.

Калем је навео да дјечак успио сам да се извуче из лавине, док је дјевојка остала заглављена између два дрвета у шуми на дубини од метар и по снијега.

„Лавина је била ширине 50 метара и дужине 200. Прва информација која је стигла до спасилаца јесте да је неко од скијаша упао у рупу у шуми, али када су екипе Горске службе спасавања дошле на лице мјеста, младић који се налазио на том локалитету рекао им је да је лавина затрпала дјевојку и показао мјесто на којем је посљедњи пут видио „, рекао је Калем.

Зхваљујући тој информацији, каже Калем, спасиоци су успјеле у року пола сата да лоцирају дјевојку и изваде је из лавине.

„Међутим она није давала знаке живота, а ни реанимација није помогла. Медицински техничар Горске службе спасавања могао је само да констатује смрт“, рекао је Калем

Он је навео да се несрећа догодила на горњем дијелу стазе у шуми, на такозваном локалитету „С“ – женски олимпијски спуст, који је неприступачан за скијаше и да на врху постоје јасни знаци забране пролаза на тај дио стазе.

Ostavi poruku