Кфор је званично потврдио да је број војника те међународне војне мисије на Косову и Метохији смањен за 2 000, односно на 10 000, уз напомену да то неће угрозити безбједност.

KFOR-1Кфор је, како се наводи у саопштењу, прилагодио структуру и курс актуелним безбједносним захтјевима како би у потпуности искористио кључне предности, као што су хеликоптери и резервне снаге.

У саопштењу се истиче да је смањење броја војника одраз повјерења које НАТО и земље које са њим сарађују имају у напредак остварен на Косову.

„Новоосноване мултинационалне борбене групе су моћно средство које ће бити употребљено ако безбједност људи било гдје на Косову буде угрожена. Новим концептом је смањен број војника размјештених на Косову, док су задржане резервне снаге у земљама које учествују у Кфору и које су спремне да му пруже подршку“, наведено је у саопштењу.

НАТО је донио одлуку о реформи Кфора у јулу прошле године на основу процјене безбједносне ситуације у региону.

Командант Јужног крила НАТО Марк Фицџералд раније је најавио да је крајњи циљ да на Косову буде 2 500 војника, а рационализација би требала да се проведе у периоду од 12 до 14 мјесеци.

Државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић раније је рекао да су представници НАТО ситуацију у покрајини лоше представили.

„Политички је тешко бранити пред сопственим јавним мњењем задржавање толиког броја војника на Космету десет година после нелегалног бомбардовања једне суверене државе. Бирачи у земљама западне Европе питају се зашто још да шаљу војнике у ту проблематичну покрајину, ако су сви извештаји са терена позитивни“, истакао је Ивановић.

Ostavi poruku