Министар здравља Србије Томица Милосављевић изјавио је да пандемија новог грипа још није завршена, јер сезона грипа на северној хемисфери траје све до априла.

h1n1-1Милосављевић је рекао да пандемија новог грипа није достигла најгори сценарио, који је био могућ, али да свакако није лажна, јер је однијела 14 000 живота, раширила се по свим континентима, а може се очекивати да вирус буде активан и сљедеће сезоне.

„Говорити сада да пандемије није било или да је нема јесте ниподаштавање свега што је урађено да се становништво заштити“, рекао је Милосављевић за београдске „Вечерње новости“ оцјенивши да је то „вређање жртава“.

Он је навео да је у Србији умрла 81 особа заражена вирусом Х1Н1, пет трудница, петоро дјеце и 15 до 20 потпуно здравих људи.

„Чињеница је да је смртност од овог вируса слична као од сезонског, али је структура умирања потпуно другачија. Никада сезонски грип за два дана не направи галопирајуће запаљење плућа које доведе до смртног исхода“, тврди Милосављевић.

Он смтара да то што се у Србији до сада вакцинисало само 2,24 одсто становништва „није лош резултат, с обзиром на јаку антикампању“.

„То је највећи проценат вакцинисаних који смо икад имали не рачунајући овогодишњу вакцинацију против сезонског грипа. Али, 160 000 вакцинисаних није довољно да будемо безбедни. У Европи је вакцинисано, у просеку, 5,5 одсто популације, али има земаља као Норвешка и Шведска, где се вакцинисало 60 одсто становништва“, навео је Милосављевић.

На питање да ли очекује да ће „Новартис“ испоставити Србији одштетни захтијев због обуставе увоза вакцине послије уласка у земљу тек 857.500 од уговорених три милиона доза, Милосављевић је рекао да „не може ‘Новартис’ тако да дели лекције владама зато што је у пандемији било непредвидиво да ли ће имати најтежи или најблажи ток“.

Ostavi poruku