Najmanje 20 šitskih pobunjenika poginulo je noćas u sukobima sa oružanim snagama Jemena, dan nakon što su gerilci prihvatili Vladine uslove za prekid vatre.Vojska-Jemen-1Jemenski vojnici sukobili su se sa pobunjenicima u sjevernim provincijama Malahadih i Sana, a među poginulima je i lider terorista zadužen za obuku Abu Malik, saopštilo je Ministarstvo odbrane Jemena.

Jemen, koji je početkom mjeseca proglasio otvoren rat mreži Al kaida i u stalnim je sukobima sa secesionistima na jugu zemlje, bori se sa pobunjenicima uz neke prekide od 2004. godine, ali su sukobi intenzivirani prošlog ljeta.

Lider pobunjenika Abdul Malik al-Houti rekao je juče da je spreman da prihvati vladine uslove za prekid vatre, koji uključuju uklanjanje pobunjeničkih kontrolnih punktova kao i objelodanjivanje sudbine otetih stranaca.

Vlasti Jemena tek treba da odgovore pobunjenicima.

Rastuća nestabilnost u Jemenu predstavlja veliku zabrinutost za Zapad, koji strahuje da bi zemlja mogla postati žrtvom terorista, ukoliko se dozvoli da još više ojača Al kaida.

Velika Britanija bila je domaćin razgovorima u Londonu o Jemenu nakon pokušaja bombaškog napada u američkom avionu na letu za Detroit 25. decembra, za koji se ispostavilo da je planiran u Jemenu.

Ostavi poruku