Најмање 20 шитских побуњеника погинуло је ноћас у сукобима са оружаним снагама Јемена, дан након што су герилци прихватили Владине услове за прекид ватре.Vojska-Jemen-1Јеменски војници сукобили су се са побуњеницима у сјеверним провинцијама Малахадих и Сана, а међу погинулима је и лидер терориста задужен за обуку Абу Малик, саопштило је Министарство одбране Јемена.

Јемен, који је почетком мјесеца прогласио отворен рат мрежи Ал каида и у сталним је сукобима са сецесионистима на југу земље, бори се са побуњеницима уз неке прекиде од 2004. године, али су сукоби интензивирани прошлог љета.

Лидер побуњеника Абдул Малик ал-Хоути рекао је јуче да је спреман да прихвати владине услове за прекид ватре, који укључују уклањање побуњеничких контролних пунктова као и објелодањивање судбине отетих странаца.

Власти Јемена тек треба да одговоре побуњеницима.

Растућа нестабилност у Јемену представља велику забринутост за Запад, који страхује да би земља могла постати жртвом терориста, уколико се дозволи да још више ојача Ал каида.

Велика Британија била је домаћин разговорима у Лондону о Јемену након покушаја бомбашког напада у америчком авиону на лету за Детроит 25. децембра, за који се испоставило да је планиран у Јемену.

Ostavi poruku