Државно тужилаштво Хрватске (ДОРХ) утврдило је да нема основа за сумњу да је у поступку додјеле стана у Загребу актуелном хрватском премијеру Јадранки Косор почињено кривично дјело.

Jadranka-Kosor-1Хрватски медији подсјећају да је ријеч о стану породице српске националности Дробац и да је тужилаштво изашло са овим закључком за непуна три дана након позива посланика опозиционе Социјалдемократске партије да испита услове под којима је предсједница Владе стекла стан у којем живи.

Из тужилаштва наводе да су спровели потребне радње и закључили да нису уочене неправилности, те да је Косорова на њихов захтјев доставила сву потребну документацију у вези стицања станарског права на стану у Шеферовој улици и куповине тог стана.

„Утврђено је да је Косоровој признато станарско право на тај стан одлуком Министарства одбране Републике Хрватске, Стамбене комисије, на начин и у поступку прописаном правилником о додјели станова и стамбених кредита Министарства одбране и да је уговор о продаји стана склопљен у складу са законом“, навео је ДОРХ.

Хрватски портал Индекс подсјећа да је ријеч о стану породице српске националности Дробац, малољетних дјечака који су непосредно прије рата остали без оца, пуковника тадашње ЈНА, а затим и без мајке.

На њихова врата је у септембру 1995. године покуцао инвалид Хрватске војске и добили су избор или да му препусте стан, а да заузврат добију пуно мањи у загребачком насељу Пешћеница или ће их он избацити и свеједно се уселити, преноси портал Индекс.

Браћа Дробац су тада завршила на Пешћеници, а војни инвалид се из стана иселио након само неколико мјесеци. У тај стан, величине око 90 квадрата, потом се уселила Јадранка Косор и откупила га за 30.000 марака.

Индекс наводи да је судбина браће Дробац трагична, јер се старији брат убио недуго након што је избачен из стана, а његов млађи брат Бранислав, према ријечима пријатеља једва преживљава и има психичких проблема.

Ostavi poruku