Бивши предсједник Српске демократске странке (СДС) Драган Калинић изјавио је да је он сада, што се тиче ове странке, слободан човјек и најавио да ће у наредним данима и мјесецима размишљати о могућим облицима даљег политичког ангажовања.

Dragan-Kalinic-1„Моја је жеља да се политички анагажујем у Републици Српској (РС), јер сматрам да сам за Српску, као и многи заслужни људи дао много тога. Имам снаге и искуства да се политички ангажујем на програму који би значио учвршћивање демократске и слободне РС и њено јачање изнутра“, рекао је Калинић новинарима у Билећи након одлуке Главног одбора СДС да га искључи из странке.

Он је рекао да „чиновничкој структури људи окупљених око предсједника и потпредсједника СДС Младена Босића и Предрага Ковача не треба Калинић у чланству“ и додао да не прихвата став да је реметилачки и рушилачки фактор у СДС.

„Желим само да се захвалим људима који су својим потписима жељели да ме оставе у странци и надам се да они неће имати никаквих репрекусија због тога, јер су то урадили чисте савјести и у доброј намјери без жеље да се групишу и дијеле СДС“, нагласио је Калинић.

Он је додао да исход гласања о његовој жалби на одлуку о искључењу из странке показује да СДС није у потпуној сагласности са структуром која влада странком, а која, како је рекао, веома подсјећа на некадашњи Централни кометет Савеза комуниста Југославије.

„Десило се да се из чланства странке искључи њен бивши предсједник и то, гле чуда, након што га је помиловао високи представник. Шест мјесеци сам чекао да странка донесе одлуку у којем ће виду бити моје даље ангажовање у СДС, а обраћао сам се и предсједнику странке, а они се нису удостојили ни да ме позову на данашњи састанка већ сам дошао самоиницијативно“, истакао је Калинић.

Он је оцијенио да упркос резултату у Билећи, Младен Босић и, како је рекао, екипа око њега не могу да направе добар резултат на предстојећим општинским изборима.

„Такав СДС ни у заједничкој коалицији неће моћи побиједити /предсједника СНСД-а Милорада/ Додика“, закључио је Калинић.

За Калинићево искључивање из странке гласала су 42 члана ГО, 23 су била против, док је пет било уздржано.

Претходно је Предсједништво СДС-а једногласно донијело одлуку да подржи иницијативу Регионалног одбора Изборна јединица пет о искључењу Калинића из СДС-а. Ту одлуку није подржао извјестан број чланова ГО уз став да захтјев није у складу са Статутом странке.

Ostavi poruku