Високи представник у БиХ Валентин Инцко изјавио је да ће његова реакција на закон о референдуму о којем ће Народна скупштина Републике Српске (РС) расправљати 9. фебруара зависити од садржине самог закона.

Valentin-Incko-3„Прво морам да видим шта ће бити у том закону, ако ће то бити нешто у оквиру онога што може да ради РС, онда ће моја реакција бити таква, ако ће бити нешто друго моја реакција ће бити другачија“, рекао је Инцко за БН телевизију.

Он је навео да је сасвим јасно да ентитет не може одлучивати о држави, већ да све што је на државном нивоу ту треба и да се рјешава.

„Међутим, морам прво да видим шта ће бити у том закону и да онда тек могу да реагујем“, рекао је Инцко.

Он је додао да међународна заједница помно прати ситуацију у РС поводом најава референдума и да припрема реакције.

„Свакако да студирамо ситуацију политички и правно из свих углова и припремамо наше реакције. Када то буде актуелно ми ћемо свакако јасно реаговати“, рекао је Инцко, али није желио да прецизира о каквим би реакцијама могло бити ријеч.

Он је навео да његове одлуке о продужетку мандата међународним судијама и тужиоцима нису усмјерене против РС и да не разумије зашто би због тога био одржан било какав референдум.

„У мојим одлукама нема ништа што је против РС и српског народа. Продужио сам мандат међународним судијама и тужиоцима на одређено вријеме да тај посао касније преузму домаће судије. То су обавезе које су примиле све државе у региону“, рекао је Инцко.

Подсјећајући да је Србија испоручила Хашком трибуналу Радована Караџића и Слободана Милошевића, Хрватска Анту Готовину, Инцко је рекао да и БиХ има обавезу да сарађује са Међународним кривичним судом за бившу Југославију.

Ostavi poruku